В Мінюсті зробили заяву щодо долі суддів Майдану / Фото УНІАН

Міністр юстиції України Денис Малюська не виключає, що деякі судді, які ухвалювали рішення щодо учасників Майдану, зможуть уникнути покарання після того, як Конституційний суд України визнав неконституційною статтю про кримінальну відповідальність суддів за постановлення «завідомо неправосудного» вироку, рішення, ухвали або постанови.

Читайте такожГолова Мін'юсту прокоментував проблему катувань у виправних колоніях

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив журналістам на прес-конференції, коментуючи рішення КС, який нещодавно визнав статтю 375 Кримінального кодексу неконституційною.

Відео дня

«У нас є особи, засуджені за цією статтею і її декриміналізація по ідеї має призвести, що ці особи звільнені від кримінальної відповідальності. Як вийти з цієї ситуації, оскільки ці особи дійсно вчинили злочин, над тим має попрацювати Верховна Рада, і в Міністерстві юстиції, щоб розробити законопроект, який би дозволив перекваліфікацію таких злочинів», - заявив Малюська.

Він зазначив, що «ми (Мін’юст - УНІАН) розуміємо, що декілька суддів зможуть уникнути відповідальності на рівному місці. «І це напевно розуміє і Конституційний суд, який надав термін парламенту для виправлення помилки, адже суд сказав не про те, що такого злочину не може бути, а звернув увагу на неконкретність визначень неправосудного рішення і що це може використовуватися як інструмент тиску на суддів, які виносять справедливі рішення», - зазначив Малюська.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю про кримінальну відповідальність суддів за постановлення «завідомо неправосудного» вироку, рішення, ухвали або постанови.

Рішення ухвалено за конституційним поданням 55 народних депутатів щодо відповідності Конституції України статті 375 Кримінального кодексу.

«Цим рішенням Суд визнав неконституційною оспорювану статтю Кодексу», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що статтею 375 встановлено кримінальну відповідальність суддів за постановлення «завідомо неправосудного» вироку, рішення, ухвали або постанови.