Російські силовики розшукують Марківа / REUTERS

Міністерство закордонних справ України вважає нікчемною постанову Слідчого комітету Російської Федерації про висунення "обвинувачення" старшому сержанту Національної гвардії України Віталію Марківу у вбивстві та оголошення його у міжнародний розшук.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС України Олега Ніколенка.

"Вважаємо, що постанова Слідчого комітету РФ щодо висунення "обвинувачення" військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу у вбивстві та оголошення його у міжнародний розшук є нікчемною", - йдеться у коментарі.

Відео дня

Читайте такожЗеленський нагородив нацгвардійця Віталія Марківа орденом "За мужність"

Як заявив Ніколенко, Слідчий комітет Росії вкотре вдається до підміни правоохоронних функцій виконанням політичних замовлень. "Це стосується і питання використання Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань", - зазначив речник.

У цьому зв'язку він запевняє, що МЗС України в повній мірі виконає свої функції і забезпечить захист прав та інтересів громадян України.

Справа проти Марківа: що відомо

У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що Національне центральне бюро Інтерполу в Україні направило до Генерального секретаріату Інтерполу інформацію про можливу провокацію з боку РФ щодо наміру оголосити старшого сержанта НГУ Віталія Марківа в міжнародний розшук, що суперечить статуту організації, оскільки звинувачення є необґрунтованими і політично заангажованим.

Зокрема, йшлося, що оприлюднення у відкритих джерелах інформації наміру Слідчого Комітету РФ оголосити старшого сержанта НГУ Віталія Марківа в міжнародний розшук з використанням інструментів Інтерполу суперечить ст. 3 Статуту організації та порушує правила обробки інформації, оскільки звинувачення Марківа є необґрунтованими і політично заангажованим.

Хто такий Віталій Марків

Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Роккеллі і російського перекладача Миронова, яке сталося 24 травня 2014 року під Слов'янськом.

12 липня 2019 року суд присяжних у місті Павія засудив Марківа до 24 років ув'язнення.

Рішення було оскаржене в апеляційному порядку. З листопада 2020 року Марківа було виправдано, а наступного дня він повернувся в Україну.

11 грудня Басманний суд Москви санкціонував заочний арешт Марківа у справі про нібито "вбивство двох людей на Донеччині".

Директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко повідомив, що РФ хоче обмежити пересування Марківа іншими країнами.