Заборона продажу ліків дітям є питанням захисту їхнього життя.

Таку думку висловив народний депутат України, Заступник Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ігор Абрамович, коментуючи прийняття Верховною Радою законопроекту реєстраційний № 5123-1 щодо встановлення відповідальності за продаж ліків дітям.

Зокрема, за словами Абрамовича, який виступив співавтором законопроекту, влітку народні депутати на законодавчому рівні заборонили продаж лікарських засобів дітям, які не досягли 14-річного віку. Нардеп також нагадав, що завдяки внесеній ним поправці до другого читання заборона такого продажу розповсюджується не тільки на аптечні заклади, а й на продаж ліків через Інтернет та на їх доставку.

Відео дня

"Завдяки ухваленому закону, фармацевт, який продає ліки та кур’єр, що їх доставляє, не мають права продати ліки, у випадку сумнівів щодо віку покупця. Якщо покупець відмовиться пред’явити документ для підтвердження свого віку, такій особі продаж ліків не може бути здійснено" - зазначив нардеп.

Разом з цим, за словами парламентаря, з метою унеможливлення порушення встановленої заборони та підсилення дії ухваленого Закону ним був зареєстрований взаємопов’язаний законопроект, яким встановлюється відповідальність за порушення заборони на продаж.

"Сьогодні депутатський корпус додатково встановив відповідальність за порушення встановленої заборони продажу дітям ліків. За таке порушення особа притягуватиметься до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу від 3400 до 6800 гривень" - звернув увагу парламентар.

На переконання Абрамовича, даний комплекс законодавчих рішень дозволить значно обмежити вільний доступ дітей до лікарських засобів і таким чином запобігти нещасним випадкам серед підлітків через невідповідальне поводження з лікарськими засобами.

"На превеликий жаль, з кожним роком збільшується кількість дітей, які в тому числі через згубний вплив соціальних мереж, ризикують своїм здоров’ям через самовільне вживання лікарських препаратів. Саме тому вкрай важливо було не лише заборонити продаж ліків дітям, а й встановити відповідальність аптекарів та кур’єрів за порушення такої заборони" - резюмував політик.

Разом з цим, як зазначив нардеп, ухваленим законопроектом також посилюється відповідальність за продаж ліків без рецепту.