"Витік" даних з порталу "Дія" виявився фейком: чи варто переживати? / Фото УНІАН

Інформація про витік даних з програми "Дія" після масштабної кібератаки на веб-ресурси українських урядових сайтів не відповідає дійсності.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій департаментом кіберполіції Національної поліції України у неділю ввечері.

Інформація щодо можливого витоку даних із порталу "Дія" почала поширюватися після того, як у мережі Інтернет користувач на одному з форумів опублікував оголошення про продаж бази даних.

Відео дня

"Появу такого оголошення одразу почали пов‘язувати з кібератакою на державні веб-ресурси, що відбулася вночі з 13 на 14 січня. Утім інформація щодо злому порталу "Дія" не відповідає дійсності", - зазначили в Нацполіції.

Наголошується, що кіберполіція, Держспецзв’язку та СБУ об’єднали зусилля і разом з міжнародними експертами встановлюють джерела походження кібератаки.

"А для належного реагування на подібні ситуації організовано постійний моніторинг фактів продажу баз даних з будь-яких ресурсів", - додали в департаменті.

Читайте такожЗараз може бути лише одна альтернатива продуктовим карткам-експерт

У ніч з 13 на 14 січня була здійснена хакерська атака на ряд урядових сайтів, у тому числі Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти і науки, Держслужби з надзвичайних ситуацій та інші. На головних сторінках цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. Робота більшої частини постраждалих державних ресурсів вже відновлена.

В цілому хакери атакувавши близько 70 сайтів, 10 з яких - несанкціонованому втручанню.

Служба безпеки України розслідує причетність російських спецслужб до кібератаки.

У Держспецзв'язку заявили, що це була наймасштабніша атака на урядові веб-ресурси за останні чотири роки.

У Міністерстві цифрової інформації наголошують, що хакери не могли отримати доступ до персональних даних українців, а тому оголошення про продаж "злитих" внаслідок кібератаки даних українців є провокацією та продовженням гібридної війни.

За даними відомства, користувачами додатку "Дія" є 13,5 млн українців.

Вас також можуть зацікавити новини: