Ілюстрація прес-служби Київстар

За допомогою "Розумного обліку" від Київстар тепер можна віддалено збирати, обліковувати та обробляти показники витрат води в 16 багатоквартирних будинках смт. Квасилів, а також відстежувати стан водопроводу на різних ділянках й отримувати сповіщення про аварії чи незаконне втручання в мережу.

В цьому рішенні використовується технологія NB-IoT (Narrow Band Internet of Things)*, завдяки якій сигнал може проходити навіть до важкодоступних місць у підвальних приміщеннях чи з товстими стінами та дозволяє пристроям роками працювати в режимі низького енергоспоживання без заміни елементів живлення. Проєкт реалізовано на технічній базі європейського виробника водомірів "Sensus" з використанням пристроїв для віддаленого моніторингу від одного з найбільших українських виробників   СП "Радміртех". За час роботи над рішенням для Рівнеоблводоканалу спеціалісти здійснили проєктування, комплектацію і виробництво вузлів обліку, виконали їх монтаж та налаштування, а також активували технологію в мережі оператора.

Рішення "Розумний облік" від Київстар дає змогу Рівнеоблводоканалу:

Відео дня
  • знизити втрати води на 10-15%;
  • мати системний облік ресурсів;
  • балансувати витрати ресурсів від моменту забору води до кінцевого споживання;
  • контролювати погодинні витрати води кожним багатоквартирним будинком;
  • переглядати інформацію про об’єми споживання води в зручному веб-інтерфейсі;
  • виключити ймовірність помилок в обліку за рахунок відсутності "людського фактору".

"Київстар не перший рік працює з IoT-рішеннями для населення та бізнесу,говорить Ілля Польшаков, директор з розвитку нових напрямків бізнесу в Київстар.  Ми вважаємо, що таких проєктів як "Розумний облік" по всій Україні має ставати все  більше, адже "розумні" технології допомагають заощаджувати, швидко реагувати на аварії, не допускаючи великих втрат ресурсів, а також завжди мати точний облік в режимі реального часу. Ми бачимо великий потенціал у використанні цього рішення для обліку води, газу, електро- і теплової енергії, нафтопродуктів, на підприємствах хімічної промисловості та інших, де є потреба у точних регулярних вимірюваннях, а також для проєктів екологічного напрямку".

Серед переваг рішення "Розумний облік" від Київстар реалізація рішення "під ключ", індивідуальний підхід до запитів клієнтів, використання ліцензованих частот, використання технології з низьким енергоспоживанням, обслуговування 24/7, гнучкі фінансові умови та швидка окупність проєктів.

"Впровадження проєкту "Розумний облік" вже дало свої результати, – коментує впровадження проєкту Андрій Карауш, директор Рівнеоблводоканал. – Працівниками підприємства проводиться щоденний моніторинг споживання холодної води багатоквартирними житловими будинками смт. Квасилів, аналізуються пікові навантаження на систему водопостачання загалом, за рахунок онлайн-аналізу даних підприємство має економію в паливо-мастильних матеріалах, відсутні помилки при знятті показників лічильників. Крім того, в рамках проєкту з влаштування загальнобудинкових приладів обліку холодного водопостачання в житлових будинках смт. Квасилів була здійснена заміна запірної арматури, що значно покращить обслуговування приладів обліку, а також зменшить втрати холодної води при виконанні робіт на внутрішньо-будинкових мережах холодного водопостачання".

"Це перший реалізований проект в Україні з використанням технології NB-IoT в секторі водопостачання. Для компанії СП "РАДМІРТЕХ" це чудова можливість використати власні розробки в напрямку передачі даних з комерційних вузлів обліку води. Проект складний та цікавий одночасно. Він складався з кілької стадій: проектування, персоналізація розробки на апаратному рівні, адаптація інтерфейсу користувача програмного комплексу "SMART COUNT" під вимоги замовника, здача проєкту замовнику. Дякуємо партнерам з Київстар та Рівневодоканал. Завдяки ефективній взаємодії учасників на всіх етапах, проєкт вдалося виконати вчасно і без додаткових витрат", розказав Олексій Туряниця, генеральний директор СП "Радміртех".

Замовити консультацію щодо можливостей впровадження рішення "Розумний облік" від Київстар можна на офіційному сайті компанії або звернувшись на nb@kyivstar.net.

*NB-IoT (Narrowband Internet of Things) – технологія бездротової вузькосмугової передачі даних в стандарті 3GPP, розроблена спеціально для пристроїв Інтернету речей. Технологія забезпечує середу збору даних з різного устаткування: датчиків, лічильників, сенсорів й інших і відноситься до "енергоефективних мереж дальнього радіусу дії" (LPWAN (англ. Low-power Wide-area Network). NB-IoT забезпечує двосторонній зв'язок пристроїв, що діє в частотному каналі шириною 200 кГц. Швидкість передачі даних в NB-IoT - до 200 кбіт / с, що є достатнім для пристроїв, які періодично передають однотипні дані невеликого обсягу.

Переваги мережі NB-IoT:

  • гарантовано високий рівень захисту даних при передачі інформації;
  • дозволяє передавати дані між десятками тисяч одночасно підключених пристроїв на високій швидкості;
  • забезпечує мобільність пристроїв та їх роботу протягом тривалого часу без підключення до електромереж (одного заряду батареї вистачає на кілька років).

Довідка про Київстар:

Київстар – найбільший український оператор електронних комунікацій, що станом на березень 2022 року обслуговував 26 млн абонентів мобільного зв’язку і понад 1 млн абонентів "Домашнього інтернету". Компанія надає послуги на основі широкого спектру мобільних і фіксованих технологій, у тому числі 4G. На сьогодні понад 90% населення України проживає у зоні мережі LTE. Київстар. Компанія забезпечує найвищу поміж мобільних операторів України середню швидкість передачі даних у мережі мобільного зв’язку, що підтверджується дослідженнями Speedtest від Ookla.

Клієнтам компанії доступні можливості мобільного, фіксованого зв’язку та інтернету, конвергентні рішення, а також інноваційні послуги Big Data, IoT, Cloud solutions, мобільні фінансові послуги, цифрове ТБ та ін. Акціонери Київстар – міжнародна Група VEON, головний офіс в Нідерландах. Акції Групи знаходяться на фондових біржах NASDAQ (Нью-Йорк) та Euronext (Амстердам). Київстар 24 роки працює в Україні та визнаний як найбільший платник податків на телеком ринку, кращий роботодавець та соціально відповідальна компанія.