Подорожі під час пандемії можливі й просто необхідні / фото REUTERS

Людство багато разів у своїй історії справлялося з серйозними випробуваннями, продовжуючи при цьому подорожувати і відкривати нове. Сьогодні, коли весь світ об'єднався для боротьби з вірусом, немає ніякого сенсу піддаватися середньовічним страхам і відмовлятися від поїздок. Навпаки, варто вивчити нові правила і збиратися в дорогу.

Читайте такожЯкі країни світу відкрили кордони для українців (оновлюється)

Про них розповідає керівник відділу розвитку напрямків туроператора Join UP! Катерина Артюх.

Відео дня

Туризм триває: перевірено

Ще рік тому здавалося, що всюди стає все менше перешкод - країни одна за одною скасовували або спрощували візи для українців, авіаквитки дешевшали, а тури ставали все більш гнучкими і доступними. Пандемія і тотальний локдаун навесні цього року буквально зірвали стоп-кран. Але тепер все повертається на круги своя. І навіть генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликає стимулювати туристичну індустрію, називаючи її «платформою подолання пандемії». На думку Гутерріша, «об'єднуючи людей разом, туризм може сприяти солідарності та довірі», яких зараз так сильно потребує суспільство. Сперечатися не будемо, але додамо, що подорожі - це ще й підтримка для локальних економік в різних куточках планети. І, зрозуміло, яскраві враження для відпочиваючих.

Я бачу, що люди ще дивляться на туризм з недовірою. І якщо й погоджуються з необхідністю повертатися до нормального життя, то самі вважають за краще почекати з відпусткою. Тут хочеться зауважити - нові правила існують для того, щоб зробити поїздки безпечними, а не для того, щоб їх скасувати. Більш строгі норми: від носіння масок в літаках до дотримання соціальної дистанції і зниження кількості черг - все це зроблено, щоб подорожі були такими ж, як і раніше. Нам всім завжди подобалася ідея «все включено», так ось тепер включена ще й додаткова турбота про здоров'я. Тестування на коронавірус, яке для більшості країн стало обов'язковою умовою в'їзду, тепер все частіше включене в тур і елементарно підвищує шанси не захворіти. Просто будьте впевнені, що ви летите, живете і відпочиваєте поруч з людьми, у яких не знайшли вірусу. Піраміди в Єгипті, пляжі чи заходи де-небудь ще від цього менш вражаючими не стануть. Зате вам точно буде спокійніше.

Нові правила подорожей - виключно заради безпеки самих туристів / фото УНІАН

Нові правила - знайомий комфорт

Говорячи зовсім відверто - нічого нового не відбувається. Подорожі завжди припускали певні правила. Згадайте, навіть якщо ви не бували в тропічних і субтропічних країнах, то напевно чули, що перед поїздками туди рекомендують зробити щеплення. Так, те що раніше було окремим випадком - тепер стало загальноприйнятою нормою. Але ж світ завжди змінюється і це не привід бути ретроградом і чекати повернення старих добрих часів. Ще в минулому столітті в літаках можна було курити, а буквально років двадцять тому - дозволяли проносити рідину без обмежень. Все це змінилося, але хіба ми пам'ятаємо про старе? Нові норми спочатку турбують, звичайно, але коли ви відправляєтеся за враженнями, то такі деталі йдуть на другий, третій або навіть більш дальній план.

Світ чекає

Відпустка в 2020 році - це не затія для ризикованих, а нормальне раціональне рішення. ВООЗ більше не рекомендує сидіти в локдауні. Значить, варто перевірити список країн, чиї кордони відкриті, вивчити правила в'їзду, заздалегідь все спланувати і вирушати в дорогу. Подорожі - частина нашого життя, можливість пізнати світ, отримати новий досвід, знання, врешті-решт набратися вражень і відпочити. Все це важливо, в тому числі, й для здоров'я. Від постійного стресу організм теж страждає, так що ніякого порятунку від вірусу на самоті немає. Порада одна: дотримуйтесь правил гігієни і соціального дистанціювання, але не відмовляйте собі в радощах - світ так само відкритий і чекає на вас.

Катерина Артюх

Світ як і раніше чекає туристів / фото REUTERS

Подорожі в період пандемії: досвід туристів