Планується запровадити безвіз з країнами Латинської Америки та Азії / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прогнозує запровадження у найближчі роки безвізового режиму ще приблизно з 20 країнами Латинської Америки та Азії.

Про це він сказав сьогодні в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

"Буде безвіз. І Латинська Америка є, й Азія. Ми насправді роки за два вийдемо там у 20 (країн), 20+. Роки за два, оскільки там є такі технологічні питання - Латинська Америка і Азія", - сказав Клімкін.

Відео дня

Читайте такожРозширився список країн, які українці зможуть відвідувати без закордонних паспортів

За словами міністра, про безвіз слід домовлятися з тими країнами, з якими він в першу чергу потрібен українським громадянам. "А безвіз нам з ким потрібен? Можемо, звичайно, зараз 30 безвізів з Африкою підписати", - зауважив Клімкін. "Ми маємо зробити те, що українцям потрібно, а не те, що ми можемо повісити і сказати: ось ще 5 країн", - додав він.

Як наголосив міністр, вже запроваджений безвіз з Євросоюзом скасувати не можна. Крім того, він додав, що, за даними статистики, не дуже багато українців нелегально залишаються в країнах ЄС після завершення 90-денного терміну для безвізових туристичних поїздок. "Ми намагаємося рахувати, але ця цифра невелика", - скаазв він, проте визнав існування випадків, коли українці в рамках безвізу для туристичних поїздок намагаються шукати тимчасову роботу. "Але таких випадків... У нас теж детальної статистики немає. Усе менше", - сказав Клімкін.

За його словами, деякі країни Євросоюзу розглядають можливість приходу українців на їхні ринки праці, зокрема йдеться про Німеччину. У цьому зв'язку Клімкін нагадав, що в Польщі вже працюють 1,7 млн українців. "А що буде, якщо українців більше поїде до Чехії, більше до Німеччини? А українці вже їдуть. І це насправді дуже цікава історія. Більшість українців, от ми бачимо це і за статистикою, і за спілкуванням з нашими партнерами, працюють легально. І все більше і більше", - наголосив Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, станом на початок 2019 року від початку дії безвізового режиму України з країнами Євросоюзу ним скористалися вже два мільйони українців.