Ілюстрація / REUTERS

За даними всесвітньої туристичної організації від зупинки туризму сфера збідніє на майже 500 мільярдів доларів. Та коли і які країни відкриють свої двері для туристів невідомо.

Наприклад, Іспанія, – там наразі 213 тисяч інфікованих COVID-19, поки що не планує пускати до себе іноземців до наступного року. Тож яким буде цей унікальний, можливо, самоізольований туристичний сезон, розповідається в сюжеті програми "Гроші".

Якщо коронавірус відступить, кінець літа все ж може стати курортним. Однак, відпочивати доведеться з новими жорсткими умовами. Наприклад, Туреччина і Єгипет уже розробили антикризові плани, що включають жорсткіші санітарні норми. Тож, таким як до епідемії відпочинок уже не буде.

Нові правила цього сезону - більше особистого простору, менше контактів із людьми. Але нові умови призведуть до збільшення витрат, а, відповідно, вартість турів.

Читайте такожАнтисанітарія на шляху процвітання українського туризму (рос.)

Здорожчає не тільки проживання: після відкриття кордонів доведеться забути і про дешеві авіаквитки.

На тих, хто зважиться поїхати за кордон, очікуватиме багато нових протиепідеміологічних правил.

За час карантину світова авіація вже втратила понад 160 мільярдів доларів, а відтак доля авіаперевізників - під питанням. І навіть за відкритих кордонів дістатися до курортів може виявитися завданням не простим.

Утім, якщо кордони не відкриють, українцям доведеться відпочивати вітчизняні курорти.

Експерти з туризму прогнозують, що відпочинок в Затоці під Одесою коштуватиме дорожче, ніж, наприклад, у Барселоні, а ціни в Карпатах - вищі, ніж у польському Закопане. І це за умови достатньо низького сервісу у наших готелях та базах відпочинку.

Одеса, Затока, Залізний порт уже готуються приймати туристів, але замінити закордонні курорти повністю вони не зможуть, навіть по своїм кліматичним ресурсам.

Читайте такожШокова терапія на одеському курорті

І такого напливу туристів внутрішня рекреація може не витримати. Як і дати альтернативу багатьом закордонним готелям. Тай про комфорт годі іноді й мріяти.

Для українського туриста Одеса буде набагато дорожче за all inclusive Туреччини або Єгипту, адже традиційна конкуренція за туриста буде мінімальною. І не лише через закриті кордони, а й можливе банкрутство турфірм.

Від коронавірусу страждає бізнес в усіх країнах, які заробляли на подорожах. В Україні, за словами експертів, ситуація катастрофічна. Тому експерти радять, попри все, звернути увагу на українські туристичні напрямки. Тим більше, в Україні є де відпочивати.

Як повідомляв УНІАН, в Україні до 11 травня продовжили дію карантину у зв'язку з поширенням COVID-19.