Губернатор Вінниччини Микола Джига підписав розпорядження «Про святкування 1000-річчя з дня заснування скельного Свято-Усікновенського Лядівського чоловічого монастиря».  Ювілей обителі, яка є пам’яткою національного значення, відзначатимуть у вересні 2013 року.

Як повідомив на прес-конференції начальник управління релігії ОДА Ігор Салецький, утворено оргкомітет  з підготовки та проведення ювілейних заходів, до складу якого увійшли 37 чоловік, у т.ч. нардепи Григорій Калетнік та Олег Зарубінський
За словами Ігоря Салецького, згідно затвердженого плану заходів передбачається проведення ремонтно-реставраційних робіт та благоустрою монастиря,  влаштування до нього під’їзних шляхів,  озеленення території, встановлення пам’ятного знаку на честь 1000-річчя з дня заснування монастиря. Окрім того,  заплановано виготовлення ювілейної атрибутики – карбування та введення в обіг ювілейних монет, випуск і погашення поштових марок, значків, конвертів, пам’ятних медалей.

- Монастир відбудований вже більш, як на 50%, - зазначив настоятель Свято-Усікновенського скельного чоловічого Лядівського монастиря о.Антоній. -  Завершено будівництво братського корпусу та храму над ним, збудовано купальню, упорядковується прилегла територія.  По суті, залишається відбудувати   головний храм,  підірваний комуністичними безбожниками у 1938 році.   І все ж питанням №1 є проведення заходів щодо передачі монастирю комплексу церковних будівель і споруд у постійне безкоштовне користування, оформлення землі, а також організація необхідних науково-проектних робіт та підготовка документів щодо фінансування реставрації та відбудови об’єктів монастиря за рахунок субвенції державного бюджету.

Відео дня