Україна вводить європейську модель контролю безпеки і якості харчової продукції. Про це заявив голова Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України Іван БІСЮК, повідомили УНІАН у прес-службі відомства.

У повідомленні зазначається, що останнім часом збільшилась кількість випадків отруєння і виявлення неякісної продукції харчування, тому виникло питання посилення системного контролю продуктів харчування від виробництва до реалізації. У зв’язку з цим Кабінетом міністрів України було ухвалено рішення про створення моделі продовольчого контролю за прикладом Євросоюзу.

«За прикладом держав Євросоюзу, Держветфітослужба України в повному обсязі зможе контролювати якість і безпеку продуктів харчування: від внесення органічних і мінеральних добрив у грунт, кормів тварин, моніторингу залишків пестицидів і ветеринарних препаратів у продукції тваринного походження і до переробки рослинницької і тваринницької сировини, належного постачання до споживача, контролюючи логістичні ланцюжки і реалізацію по всій території держави», - повідомив голова Держветфітослужби.

Відео дня

«Реформа харчової галузі передбачає створення єдиного компетентного органу на основі Державної ветеринарної і фітосанітарної служби. Проте це не означає, що відтепер тільки ветеринарні лікарі повинні контролювати продукти рослинного походження або спеціальне дієтичне і дитяче харчування. Саме з цією метою до штату державної служби компетентного органу будуть переведені фахівці з інших структур», - сказав І.БІСЮК.

Компетентний орган формується на основі Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України, куди будуть включені фахівці гігієни харчування, фітосанітарного напряму, карантину і захисту рослин. Доти, доки новоутворений компетентний орган не буде здатний в повному обсязі перейняти всі функції, їх виконуватимуть фахівці санітарно-епідеміологічної служби, які до сьогоднішнього дня виконували таку діяльність.