Ілюстрація \ REUTERS

Збройні формування Російської Федерації та їхні найманці розмістили 22 реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град» калібром 122 мм неподалік населеного пункту Хрустальний (колишній Красний Луч) на Луганщині, що є грубим порушенням визначеної Мінськими домовленостями лінії відведення важкого озброєння.

Читайте такожОБСЄ виявила на окупованому Донбасі невідведені "Гради"

Про це повідомляє у Facebook українська сторона Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), зазначаючи, що даний факт встановив безпілотний літальний апарат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та зафіксований у звіті місії від 24 грудня.

Відео дня

У СЦКК нагадали, що місія у своїх звітах від 17 та 22 листопада поточного року вже відзначала скупчення найманцями збройних формувань РФ біля цього населеного пункту заборонених реактивних систем залпового вогню. Тоді було обліковано, відповідно, 16 та 21 одиницю БМ-21 «Град».

Також 24 грудня за лініями відведення у постійному місці зберігання важкого озброєння в непідконтрольному владі районі Луганської області спостерігачі місії зафіксували, що досі бракує 14 одиниць самохідних гаубиць (2С1), 10 буксирувальних гаубиць (дев’яти Д-30 «Жаба», 122 мм і однієї 2А65 «Мста-Б», 152 мм), а також чотирьох одиниць РСЗВ.

«Такі зухвалі дії російсько-окупаційних військ вкотре демонструють стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей, про відверте нехтування взятих на себе зобов’язань в рамках консультацій Тристоронньої контактної групи щодо відведення важкого озброєння по всій лінії розмежування сторін та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту на Донбасі», -підкреслює українська сторона СЦКК.