REUTERS

Бойовики встановили біля мосту у Станиці Луганській нову фортифікаційну споруду.

Про це у Facebook повідомила прес-секретар представника України у ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«З ініціативи української сторони відбулася відеоконференція Тристоронньої контактної групи з запрошенням представників ОРДЛО. Під час скайп-зустрічі обговорено початок ремонту мосту у Станиці Луганській», - написала вона.

Відео дня

Оліфер зазначила, що бойовики не виконали зобов’язання щодо демонтажу своїх фортифікаційних споруд біля мосту, тому українські фахівці не можуть розпочати роботи.

Читайте такожОкупанти обстріляли гуманітарний коридор на Донбасі (відео)

«Демонтаж на мосту фортифікаційних споруд та прапора квазіугруповань ОРЛО є необхідною передумовою для початку відбудови мосту - без цього ми не можемо почати відновлення переходу. СММ ОБСЄ засвідчила виконання українською стороною взятих на себе зобов'язань з розмінування та готовності почати ремонтно-відновлювальні роботи переходу», - написала вона.

Разом з тим Оліфер наголосила, що місія ОБСЄ констатувала невиконання НЗФ ОРЛО взятих на себе зобов'язань з демонтажу фортифікаційних споруд, а натомість встановили на цій ділянці контейнер, довкола якого знаходяться шини з піском, які фактично стали ще однією фортифікаційною спорудою, встановленою всупереч Рамковому рішенню ТКГ.

Крім того, за інформацією Оліфер, українська сторона детально поінформувала щодо перебігу підготовки до відновлення мосту.

«Підготовчі роботи для відновлення мосту вже розпочато. Наші будівельники готові відбудовувати міст цілодобово, в режимі 24/7, для того, аби всі роботи було завершено до кінця осені. Українська сторона закликала ОБСЄ та РФ забезпечити належні умови для ведення ремонту», - резюмувала вона.

Як повідомляв УНІАН, розведення сил з боку Збройних сил України та бойовиків російсько-окупаційних військ в районі Станиці Луганської розпочалось 26 червня і завершилось 30 червня.

8 липня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова в односторонньому порядку розпочати відновлення зруйнованого мосту у Станиці Луганській, якщо протягом тижня з боку окупованих територій не почнеться демонтаж бетонних укріплень.

18 липня на той час представник України в робочій підгрупі з політичних питань ТКГ із врегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний повідомив, що учасники групи ухвалили рішення про демонтаж фортифікаційних споруд біля мосту в Станиці Луганській та його відбудову.

1 серпня українські сапери розпочали розмінування територій, прилеглих до мосту.

24 серпня українська сторона СЦКК заявила, що окупаційна влада відмовляється демонтувати фортифікаційні споруди поблизу Станиці Луганської, що не дозволяє розпочати ремонт зруйнованої частини мосту.