Ілюстрація / REUTERS

Збройні сили України готові сьогодні о 12.00 розпочати розведення сил і засобів у районі Петрівського, але від російських окупантів підтвердження про їхню готовність до відведення наразі немає.

Про це на брифінгу в місті Часів Яр Бахмутського району Донецької області сказав командувач операції Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко.

"Сьогодні, 8 листопада, о 12.00 українська сторона готова розпочати практичний процес розведення сил та засобів на ділянці № 3, що в районі населених пунктів Богданівка - Петрівське Донецької області. Ця дата визначена, враховуючи останнє порушення режиму припинення вогню на цій ділянці, яке було зафіксовано 30 жовтня цього року. Цей факт відображений у щоденному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ 31 жовтня. Відтак, семиденний режим тиші на ділянці розведення витриманий, і ми готові виконати умови щодо розведення сил та засобів", - наголосив Кравченко.

Відео дня

За його словами, про це українська сторона через Міністерство закордонних справ повідомила ОБСЄ.

"Протилежна сторона, на даний час, на жаль, - підтвердження немає, але ви всі пам'ятаєте: понеділок, 4-те число, біла ракета... Вони 4-го числа були готові, сьогодні - не готові. Висновки можна зробити однозначно", - сказав командувач ООС.

Читайте такожДипломати: розведення в Золотому і Петровському - умова зустрічі в "нормандському форматі"

Окремо він нагадав, що розведення сил та засобів на визначених ділянках лінії зіткнення відбувається відповідно до домовленостей у Мінську, зокрема Рамкової угоди Тристоронньої контактної групи від 21 вересня 2016 року.

"Війська Об'єднаних сил планується відвести на один кілометр. Так само на один кілометр має відвестись і ворожа сторона. Наголошу, що процес розведення повинен проходити обов'язково тільки за умови дзеркальних дій з обох сторін. Для цього процес будуть фіксувати представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та наші військовослужбовці із Спільного центру координації та контролю", - сказав Кравченко.

За його словами, практично розведення сил і засобів буде відбуватися протягом трьох днів. "Далі здійснюються пошуки і знищення мінно-вибухових загороджень, демонтаж фортифікаційних споруд та інших об'єктів військового призначення у межах визначеної ділянки. Усе те ж саме, що відбувалося і на ділянці розведення № 2 в районі Золотого-4", - повідомив Кравченко.

За словами командувача ООС, ділянка № 3 в районі Петрівського "дещо легша" в плані розведення порівняно з ділянкою в районі Золотого, тому що не зачіпає населених пунктів.

"Богданівка, що знаходиться під контролем українських військ, перебуває поза межами ділянки. До речі, там проживають семеро цивільних осіб. Петрівське знаходиться під контролем окупаційних військ, і також поза межами ділянки", - сказав Кравченко.

Командувач ООС зауважив, що сьогодні о 12.00 українські військові запустять у небо білу ракету, що сигналізуватиме противнику про готовність до розведення.

"Якщо ворожа сторона не відповість таким же сигналом, можна буде вважати, що противник зірвав не тільки процес розведення, а й вкотре порушив міжнародні домовленості", - наголосив Кравченко.

Як повідомляв УНІАН, спроба розведення сил біля Петровського, призначена ще на 4 листопада, була зірвана через порушення семиденного режиму припинення вогню. Українська сторона заявила про нову дату відведення військ - 8 листопада. У свою чергу угруповання «ДНР» заявило про готовність почати відведення військ 9 листопада.