REUTERS

Українська сторона сподівається на звільнення 25 людей із полону угруповань «ДНР» та «ЛНР» у найближчі дні, однак казати про щось конкретніше наразі складно.

Про це у коментарі Радіо Свобода заявив радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт.

Читайте такожВід початку АТО у боях загинули 1757 військових - Генштаб

Відео дня

«Ми ніколи не анонсуємо дня, часу і місця звільнення заручників. Щоразу, коли ми туди заходимо за нашими хлопцями, проводиться військова операція. Ті, хто туди заходять, фактично ризикують життям. Тому всі дані закриті. Ми лише можемо сказати, що в будь-який момент протягом кількох годин ми можемо забрати наших хлопців», - сказав він.

За словами Тандіта, Україна готова провести обмін своїх громадян на 35 людей, які скоїли злочини проти цілісності України.

На уточнююче запитання, хто ці люди, Тандіт відповів: «Всі, хто скоює злочин проти цілісності України, й ототожнює себе з самопроголошеними так званими «республіками», може потрапляти у список тих, кого ми можемо передавати. Ми також працюємо зі списками, які були передані минулого року, – близько тисячі людей зі сторони Донецька і Луганська. Це – різні люди, не лише ті, хто був зі зброєю в руках. Наприклад, особи, які супроводжували групу диверсантів, які заходили у бік Костянтинівки, щоб підірвати один із блокпостів».

13 січня речниця представника України у Тристоронній контактній групі, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що за підсумками засідання контактної групи у Мінську сторони домовилися про звільнення з полону найближчим часом понад 50 людей з обох боків конфлікту. Тоді ж, 13 січня, сепаратисти угруповання «ДНР» заявили про підготовку списку полонених українських військових для обміну з Києвом. За словами проросійських бойовиків, спочатку українська сторона заявила про готовність повернути 50 людей, але наразі списки подані на 36 затриманих.

Читайте такожРосійські прикордонники затримали військового ЗСУ

Наприкінці 2015 року уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомляла, що, згідно з уточненою інформацією від СБУ, у списку полонених – 139 українців.

Звільнення та обмін полоненими є однією з умов мінських угод.