REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це Хуг сказав сьогодні на брифінгу у Києві.

"В чому полягає причина, що сторони неспроможні припинити вогонь? Як показує мій досвід, під час перебування минулого тижня у Ясинуватій, чітко зрозуміло, що там існує певний контроль і командування. Навіть якщо сторони домовилися у Мінську припинити вогонь, я також повинен припустити, що потрібна політична воля, щоб це зробити", - сказав Хуг.

"Я думаю, що повинно бути очевидним, що після 2,5 років кровопролиття... немає довіри між сторонами", - сказав Хуг.

Відео дня

Читайте такожМісія ОБСЄ за минулий тиждень у Донецькій області зафіксувала майже 2000 вибухів

За його словами, відсутність довіри робить неможливим виконання зобов'язань, необхідних для підтримки довготривалого припинення насилля.

"Довіра потрібна, щоб сторони відвели своє озброєння та розвели свої сили", - додав Хуг.

При цьому він наголосив, що роль спостережної місії ОБСЄ полягає саме у тому, щоб здійснювати контроль за дотриманням виконання Мінських угод, і надавати інформацію сторонам, виконує чи не виконує ці угоди кожна з них. Місія може об'єктивно фіксувати, що озброєння відводиться, і що сторони розводять свої сили на лінії розмежування.

Разом з тим Хуг нагадав, що місія потребує вільного доступу до усіх районів Донбасу, бо сторони перешкоджають їй працювати, а також стріляють по безпілотним літальним апаратам СММ. Місія також відзначає наявність замінованих територій, що перешкоджають руху не тільки спостерігачів, а і цивільних громадян.

"Сторони погрожують та залякують наших неозброєних цивільних спостерігачів", - додав він.