Експерт пояснив, чи існує ідеальна ППО, яка зможе захистити Харків / twitter.com/oleksiireznikov

Одним з багатостраждальних українських міст був, є і залишається Харків, який щодня відчуває на собі ракетні удари з боку Росії. І після кожної атаки виникає логічне запитання - чому Харків не прикритий ППО так, як столиця. Військовий експерт Олександр Коваленко пояснив всі нюанси оборони Харкова і розповів, чи можливо повністю захистити місто від російських атак.

Як зазначає Коваленко, по Харкову наносяться удари в основному ракетами модифікацій 5в55 ЗРК з-300, 9м723 ОТРК "Іскандер" і Х-22/32. Практично всі ці ракети звичайні засоби малого і середнього радіусу дії перехопити не можуть, і основним засобом для цього є ЗРК Patriot або SAMP/T.

"В цілому для захисту міста цілком може вистачити однієї батареї ЗРК Patriot або SAMP/T, яка радіусом своєї дії охоплювала б не тільки сам Харків, а й область, а також частину повітряного простору Росії, тобто маючи можливість збивати ракети навіть над територією РФ".

Відео дня

Однак, каже Коваленко, є нюанси, які показують, що ЗРК Patriot – не панацея для Харкова.

По-перше, зазначає експерт, ракети Х-22/32 ЗРК Patriot або SAMP/T можуть збивати виключно теоретично. Жодного підтвердженого випадку не було зафіксовано, оскільки росіяни запускають ці ракети по тих регіонах, де ЗРК Patriot або SAMP/T не стоять на бойовому чергуванні.

У той же час, ракети 9м723 ОТРК "Іскандер" ЗРК Patriot або SAMP/T "лускають як насіння" - практично вся балістика, що направляється на Київ, збивається зі 100-відсотковою ймовірністю.

"Але проблема в тому, що при пусках 9М723 цій ракеті летіти до Києва 200 км – і всі системи встигають відреагувати на загрозу, а ось до Харкова від кордону з Росією 20-25 км. для 9М723 час підльоту – 12 секунд. ЗРК Patriot і SAMP /T - це високотехнологічні засоби протиповітряної оборони, але навіть вони не встигають відреагувати на загрозу на таких маленьких відстанях і за настільки короткий проміжок часу", - підкреслює Коваленко, додаючи, що в такому положенні ці системи стають не стільки засобом захисту, скільки метою для полювання, оскільки вельми уразливі для ударів балістикою.

Ракети модифікацій 5в55 ЗРК С-300, як показав досвід Києва, також збиваються цими системами ППО, але знову-таки, зазначає Коваленко, у випадку з Харковом виникає питання часу підльоту і реагування.

Їх швидкість практично аналогічна 9М723. Але у C-300 є інша перевага – кількість. Застосовувати їх Росія може набагато частіше, що навіть у разі успішних перехоплень буде виснажувати систему ППО, і може трапитися так, що ЗРК для ППО просто не буде вистачати або не буде зовсім, зазначає Коваленко.

Таким чином, у разі розміщення в районі Харкова систем, здатних перехоплювати вищезгадані ракети, вони не стільки убезпечать місто від ударів, скільки, критично не змінюючи ситуацію, поставлять під загрозу самі ж комплекси ППО.

Що стосується нальотів Shahed-131/136, то і тут негативно впливає близькість Харкова до кордону з Росією, адже в таких умовах складно перехопити навіть дрон-камікадзе, що летить на швидкості 150-180 км/год, зазначає Коваленко. В даному випадку, за його словами, якраз ефективніше застосування ЗРК, але малого радіусу дії – таких, як Alvis Stormer, Crotale, ЗСУ Gepard та інших.

"З іншого боку, захищати Харків від ракетних атак можна не тільки за допомогою ППО, а й знищенням носіїв/пускових, що несуть ці загрози в напрямку міста", - пише експерт.

Таким чином, підсумовує Коваленко, ешелонована ППО, аналогічна тій, що розміщується в Києві, Харкову не допоможе.

"Скільки батарей ЗРК Patriot або SAMP/T в районі міста не постав, вони не будуть працювати ефективно через мінімальні відстані до РФ і недостатній час на реакцію і перехоплення цілі. Можна (і цілком реально) підвищити рівень безпеки від дронів-камікадзе за рахунок розширення номенклатури засобів ППО малого радіусу дії. Але в іншому Харків буде вразливий для терористичних ракетних атак до кінця війни".

Остання атака на Харків - що відомо

Вранці 23 січня російські загарбники вдарили по Харкову та області ракетами. Вибухи прогриміли в самому обласному центрі і передмісті. В результаті обстрілу зруйнований житловий будинок, під завалами опинилися люди. Число загиблих в Харкові досягло 8, серед них 8-річна дівчинка, її мама теж загинула через удар.

Увечері того ж дня окупанти знову вдарили по місту, по жилій забудові. В результаті поранено 8 осіб, серед них 4-річна дитина. 

Вас також можуть зацікавити новини: