Експерт про контрнаступ ЗСУ: Є важливі тактичні успіхи, але цілі визначити важко

Український контрнаступ на сьогодні досягнув важливих тактичних успіхів. Втім, прогнозувати його остаточний результат наразі важко.

Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL зазначив співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник.

Він пояснив, що Сили оборони України мають чітку стратегічну ціль – звільнення усіх окупованих територій. Крім того, є оперативні цілі. Наприклад, на півдні ЗСУ рухаються до узбережжя Азовського моря і на адміністративну межу тимчасово окупованого Криму.

Відео дня

У військовому плануванні є певні етапи. В залежності від того, як просувається наступ, які є можливості нарощування наступальних зусиль, визначаються проміжні рубіжі, каже експерт.

"Зараз важко з нашої позиції визначати, якими є цілі сьогоднішнього наступу. Це може бути один з рубежів, досягти якого дозволять наявні резерви, можливість подолання спротиву противника. Важливий фактор – це й погодні умови. Але в будь-якому разі, зважаючи на те, що ми бачимо на сьогоднішній день, можна говорити про досягнення досить важливих результатів тактичного рівня, які вже розвиваються в оперативні досягнення і створюють можливості для досягнення принаймні оперативних цілей", - підсумував він.

Контрнаступ ЗСУ

Українські військові з важкими боями, але просуваються на Бердянському та Мелітопольському напрямках. На тлі контрнаступу ЗСУ на Запорізькому напрямку суттєво зросли втрати армії РФ.

У свою чергу аналітики Інституту вивчення війни відзначили, що окупанти обороняються на заході Запорізької області і з середини серпня не змогли перешкодити просуванню ВСУ.

27 вересня українські війська вийшли на лінію окопів на захід від Вербового (16 км на південний схід від Оріхова) та здійснили прорив на цій ділянці російської оборони.

Останнім часом російські окупанти знизили темпи наступальних дій  на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.  Це свідчить про те, що український контрнаступ відволікає російські сили від лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна та значно послаблює російські наступальні зусилля на цій лінії.

Вас також можуть зацікавити новини: