Зібрано найважливіші факти про ліквідований російський патрульний корабель / колаж УНІАН зі скріншотів

Російський борт "Сергій Котов" - корабель для патрулювання, ліквідували українські морські дрони Magura V5 у ніч на вівторок, 5 березня, у територіальних водах України - біля Керченської протоки.

Деталі знищення корабля розкрили в Головному управлінні розвідки Міноборони України. За відомостями ГУР МО вартість потопленого ворожого борта становить близько 65 мільйонів доларів. Цей корабель - найновіший борт проекту 22160​ для російського Чорноморського флоту, його спустили на воду тільки у 2022-му, повідомляє Defense Express. Видання зазначило, що борт передали до ЧФ РФ 30 липня 2022 року.

Корабель "Сергій Котов" - які його головні характеристики:

  • довжина - 94 метри;
  • кількість екіпажу - 28 окупантів;
  • може нести вертоліт типу Ка-27;
  • здатен бути носієм кількох дронів типу "Орлан-10".

Такий борт озброєний великокаліберними кулеметами та 76,2 мм артилерійською установкою АК-176МА.

Відео дня

Знищення "Сергія Котова" вже прокоментував військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. "Країна, яка мала в Чорному морі найсильніший флот, продовжує впевнено програвати морський бій країні, у якої флоту, по суті, немає", - написав експерт у Telegram.

Патрульний корабель "Сергій Котов" знищений - що треба знати

Знищення борта супротивників - це спецоперація, яку разом провело ГУР МО України та Військово-морські сили української армії. Представник української військової розвідки Андрій Юсов сказав, що в борт було "умовно п'ять прямих влучань" морськими дронами. За його словами, з ворожого корабля могла евакуюватися частина екіпажу. Корабель затонув.

Варто зазначити, що Росія вже втратила чимало бортів за час повномасштабної війни проти України. Загальні морські втрати ворога на 5 березня 2024 року такі - ліквідовано один підводний човен та понад 20 кораблів/катерів, у тому числі флагман ЧФ Росії - ракетний крейсер "Москва".

Вас також можуть зацікавити новини: