У ракетоносіях, які знаходяться навіть у пунктах базування, наявні споряджені "Калібри" і можуть бути застосовані навіть з бухт, зазначила Гуменюк / фото Міноборони РоФ

Російські війська мають до 60 ракет "Калібр" в морі та бухтах у місцях базування кораблів для завдання ударів по Україні. Про це розповіла начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі інформаційного марафону.

"Ситуація в морі залишається досить стабільною. Ворог продовжує маневрування корабельним угрупуванням у Чорному морі у кількості від п'ятьох до сімох одиниць. Кількість їх змінюється, оскільки заведення і виведення ракетоносіїв також відбувається фактично протягом доби. Якщо вчора ми спостерігали на бойовому чергування три ракетоносії: два фрегати і малий ракетний корабель, то зараз ми бачимо, що залишився тільки малий ракетний корабель - і це 8 ракет типу "Калібр", готових до застосування", - сказала Гуменюк.

Вона уточнила, що у ракетоносіях, які знаходяться навіть у пунктах базування, наявні споряджені "Калібри" і можуть бути застосовані навіть з бухт.

Відео дня

При цьому, за її словами, загальна кількість ракет, яка сьогодні перебуває в акваторії моря і з врахуванням наявності ракет на базі, становить до 60. Ці ракети можуть запускатися з підводних і надводних човнів.

Також у неї запитали, чи спостерігається підвищена активність в окупованому Криму з огляду наближення круглих дат - 70-річчя указу президії Верховної Ради Радянського союзу про передачу Криму до складу Української РСР і 10-річчя незаконної анексії півострова росіянами.

"Підвищеної активності ми не спостерігаємо. Вона досить планова і вона у них досить системно відбувається фактично у щоденному режимі", - сказала Гуменюк.

Вона сказала, що в Україні дуже добре розуміють, де на окупованому півострові може бути передислокація загарбників.

"Окупант розуміє, що ми обізнані про ці локації. Тому, у них постійно відбуваються маневри для того, щоб знайти нові майданчики для збереження боєприпасів, для переформатування якихось технічних засобів з обслуговування, для переоснащення техніки, для перевезення і перерозподілу особового складу та озброєння. Крім того, у них дуже болюче питання - це забезпечення захисту усього цього "мілітарі хабу", оскільки їхня протиповітряна оборона дещо пошкоджена і система вже не така злагоджена", - сказала Гуменюк.

Зокрема, окупаційна система ППО на півострові потребує переформатування і цей процес ще триває.

"Ми спостерігаємо постійні маневри, але критичного зміщення поки що не спостерігаємо. Більш-менш локації нам відомі, і якісь бавовни, зокрема, до круглих дат, напевно що будуть", - сказала вона.

Як відомо, ракета "Калібр" може летіти на відстань понад 1500 км. Корабель з ними може стояти на рейді Сочі та вести вогонь по будь-якій точці України.

У 2024 році російські загарбники двічі випускали по Україні ракети "Калібр" з моря - 2 січня та 7 лютого. Обидва рази було випущено по три ракети.

Вас також можуть зацікавити новини: