Експерт оцінив рівень небезпеки від використання росіянами Starlink / Колаж УНІАН, фото УНІАН, Олександр Синиця, фото ua.depositphotos.com

З початку війни отримання доступу до терміналів системи Starlink стало важливою подією для посилення можливостей української армії та підтримки населення. Водночас останнім часом в мережі з'явилися повідомлення про те, що російські окупанти почали використовувати термінали Starlink на окупованих територіях України. 

При цьому полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський в коментарі "Телеграфу" зазначив, що навіть, якщо росіяни дійсно масово використовуватимуть Starlink, приводів для хвилювань українцям це не додасть.

За його словами, окупанти можуть заволодіти "Старлінками", наприклад, при захопленні позицій ЗСУ.  Водночас, зазначає експерт, перепрошити їх вкрай складно, тому поза межами певних локацій використати навряд чи вдасться. Так само росіяни можуть закупити ці термінали через треті країни, але знову ж таки, система SpaceX відстежує кожну установку і може відключити її.

Відео дня

Експерт при цьому зазначив, що нічого серйозного окупантам Starlink не дасть.

"Starlink — це просто система інтернету через космічний зв'язок. Ось і все. Якщо на території РФ у них є кілька десятків таких установок, нічого серйозного це їм не дасть. Якщо вони є у тактичній зоні… ну, нехай користуються WhatsApp, Viber, TikTok, мають альтернативу вразливому мобільному зв'язку", - каже експерт.

Використання росіянами Starlink - що відомо

Раніше в мережі з'явилися повідомлення про те, що загарбники масово використовують ці термінали на окупованих територіях України. Один з користувачів X писав, що Росія купує їх через Дубай.

В українській розвідці підтвердили цю інформацію, опублікувавши   перехоплення розмови загарбників. За даними ГУР, термінали встановили в підрозділах російської 83-ї отшбр.

Водночас  Ілон Маск назвав ці повідомлення "помилковими", заявивши, що його компанія SpaceX не продає Росії ці термінали.

Вас також можуть зацікавити новини: