Все залежатиме від дій ЗСУ та ліній оборони / фото 53 ОМБр ім. князя Володимира Мономаха

Російські окупанти хочуть перетворити на "сіру зону" міста Харків та Суми.

"Теоретично можна припустити, що окупанти хочуть  сильно розтягнути нашу лінію оборони. Бо Сумщина - це 560 км кордону з Російською Федерацією. Однак у них може не вистачити такої кількості сил, тому що там зосереджено приблизно 30 000 російських вояк. І як вони хочуть їх розтягнути по всій лінії фронту, ще й до Харківщини дотягнути, бо це вже дійде до тисячі кілометрів? Не думаю, що вони будуть це робити", - заявив в ефірі "Еспресо" ветеран російсько-української війни, майор Нацгвардії у відставці Олексій Гетьман.

За його словами, росіяни хочуть, як і сказав голова МЗС РФ Сергій Лавров, створити "сіру зону" з великих міст. Для початку ворог може зробити максимально складним перебування у місті. Зокрема, вони будуть обстрілювати Харків, якщо підійдуть ще ближче.

Відео дня

"Вже не біля кордону, трошечки вглиб, ближче до Харкова  мали б бути побудовані фортифікації, про які казали наше військово-політичне керівництво, керівники відповідних цивільно-військових адміністрацій, тобто територій тих громад, де мала б проходити ця лінія оборони. Якщо вона побудована, то далі цієї лінії  ворог навряд чи зможе просунутися, і якщо вона побудована правильно, як це має бути, - перша, друга, третя лінії оборони, які між собою пов'язані", - наголосив Гетьман.

На його думку, найімовірніше ворог буде намагатись створити гуманітарну катастрофу. Чи вдасться їм це, чи ні, залежатиме від фортифікацій, кількості військових ЗСУ, яких зможуть туди направити, щоб тримати оборону, а також від швидкості постачання зброї від наших партнерів.

Війна в Україні - останні новини

Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов прогнозує, що українські сили зможуть укріпити свої лінії та стабілізувати фронт протягом наступних кількох днів. Втім, він очікує, що Росія розпочне нову атаку північніше Харкова, у Сумській області.

Президент Володимир Зеленський вважає, що нинішній наступ у Харківській області лише "перша хвиля", за якою будуть наступні.

За даними Генштабу за останню добу, на Харківському напрямку російські окупанти не припиняють спроб прорвати оборону українських військ, Збройні сили України намагаються відтіснити ворога в напрямку населеного пункту Глибоке.

Вас також можуть зацікавити новини: