Маломуж: є три сценарії подальшої війни / facebook.com/GeneralStaff.ua

Війна в Україні, розв'язана путінською Росією, може продовжуватися за трьома сценаріями, вважає генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України (2005–2010) Микола Маломуж.

Про це він сказав в інтерв'ю "Апострофу".

Ось, які сценарії озвучив Маломуж:

Відео дня
  • Перший: на якомусь етапі, коли Путін ще не до кінця програв, він буде йти на переговорний процес і спробує закріпити хоча б якусь видимість перемоги. Але за умови звільнення наших територій, де ми однозначно не погодимося ні на які інші сценарії, і гарантії безпеки від країн-партнерів.
  • Другий сценарій: він загубить взагалі перспективу і домовленостей, і свою перспективу, але буде надалі йти в атаку, кидаючи останні резерви. Це найбільш складний і найгірший сценарій.
  • Третій - це проблеми Путіна з його оточенням. Це також можливий сценарій, хоча й не гарантований. Ми не говоримо, що це обов’язково відбудеться, тому що він обставив усіх своїми представниками спецслужб, які контролюють один одного. Але цей сценарій може бути, тому що Путін веде й російське суспільство, і ту еліту, яка є біля нього, до великого краху і відповідальності: юридичної, а можливо й фізичної.

За його прогнозом, ймовірно, найбільш реальним є перший сценарій. Проте Путін намагається підвищити ставки й просунутися по низці напрямків, захопити Маріуполь й південь України.

"Це буде складний процес, але тут багато залежить від успіху Збройних сил України", - підкреслив він.

Другою складовою він назвав потужник тиск на агресора з боку США і країн Євросоюзу, а також ООН.

"У перспективі ми бачимо, що буде задіяний і голова КНР Сі Цзіньпін, який теж буде формувати свою позицію, яка б висвітлювала його як учасника стабілізації світових процесів, включаючи Україну та Росію. Займати начебто посередницький формат. Якщо цей формат спрацює разом із потугою Збройних сил України й потугою дипломатичною, тоді є перспектива припинити війну надзвичайно швидко. Це може бути два-чотири тижні. Якщо цей формат зірветься, буде затяжна війна", - прогнозує Маломуж.

Зазначимо, раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Штати не вірять у настрій президента РФ Володимира Путіна на дипломатичну взаємодію з Києвом.