Розвідка Британії повідомила, як РФ використовую безпілотники Mohajer-6 / колаж з фото wikipedia.org та REUTERS

Триває повномасштабна війна в Україні, і Росія використовує безпілотний літальний апарат іранського виробництва Mohajer-6 для спостереження над Чорним морем і Кримом.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії у Twitter. Зазначається, що Mohajer-6, який Іран передав Росії, вже помічений над Чорним морем та Кримом. При цьому сказано, що він призначений для ведення розвідки, спостереження, виявлення цілей, а також може проводити атаки типу повітря-земля, скидаючи керованані боєприпаси.

За даними британської розвідки, радіус дії Mohajer-6 обмежений прямою видимістю управління оператором у режимі реального часу: приблизно 200 км на висоті 3,5 км.

Відео дня

"Застосування цих дронів у західному Криму, ймовірно, свідчить про те, що Росія намагається визначити загрози для російських портів і суден після недавніх успіхів України. Існує реальна можливість, що його місією є і підтримка російських процесів для спрямування ударів по південно-західному узбережжю України", - повідомляє Міноборони Британії.

При цому зазначається, що Україна збила щонайменше один Mohajer-6 - 23 вересня 2022 року над Чорним морем. При цьому Росія, ймовірно, випадково збила такий дрон над Кримом 6 червня 2023 року.

Сьогодні 8 березня - війна лишається у центрі уваги, і це варто знати

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2022 року речник начальника Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук сказав, що вперше в Україні зенітниками ЗСУ збито ударний безпілотник іранського виробництва Mohajer-6, призначений, зокрема, для проведення розвідки та вогневого ураження.

Наприкінці серпня 2022 року CNN з посиланням на чиновників з адміністрації президента США Джо Байдена, повідомило, що Росія тепер має у своєму розпорядженні іранські боєздатні безпілотники, які, ймовірно, задіють у війні проти України. Їх до РФ доставили вантажними літаками у середині серпня. До цього росіяни провели навчання в Ірані із застосування безпілотників.

У США вважають, що РФ офіційно закупила та перевезла безпілотники типу Mohajer-6 та Shahed - Shahed-129 та Shahed-191. Ці два типи безпілотних літальних апаратів можуть транспортувати високоточні керовані боєприпаси і застосовуватися для спостереження. 13 вересня 2022 року ЗСУ уперше знищили іранський ударний дрон Shahed-136 поблизу Куп'янська Харківської області.

Вас також можуть зацікавити новини: