Ілюстрація / REUTERS

ВМС США відмовилися від проекту по розробці системи самозахисту кораблів за допомогою торпед-перехоплювачів.

Як пише N+1 з посиланням на Defense News, військові фахівці, що проводили випробування прототипів системи, зробили висновок про її неефективність. У 2019-2023 роках по мірі планового обслуговування прототипи протиторпедних систем будуть демонтовані з декількох американських авіаносців.

Сучасні кораблі оснащені кількома системами захисту від торпеди, найпоширенішими з яких є конструктивне посилення бортів і днища, системи відводу торпед від цілі, а також вловлюючі тенета, спеціальні глибинні заряди або скорострільні артилерійські установки.

Відео дня

Читайте такожNational Interest: Російська ядерна торпеда «Посейдон» не старою розробкою СРСР

Розробка американської системи ATTDS велася з початку 2010-х років. Вона складається з гідроакустичної системи, торпед-перехоплювачів і помилкових акустичних цілей AN/SLQ-25 Nixie. Прототипи системи для випробувань були встановлені на трьох авіаносці типу "Німіц": "Джордж Буш", "Гаррі Трумен" і "Німіц".

Випробування ATTDS проводилися з 2013 року. Систему планувалося прийняти на озброєння в 2021 році, однак військові фахівці прийшли до висновку, що вона неефективна і вирішили закрити проект. За підсумками випробувань з'ясувалося, що ATTDS не завжди може виявити ворожу торпеду, а також періодично дає неправдиві оповіщення, беручи за торпеди сторонні шуми.

На початку квітня поточного року німецька компанія Atlas Elektronik спільно з фахівцями Технічного центру по кораблях і морських озброєнь Німеччини провела випробування власної системи захисту кораблів від торпед. Німецька система складається з сонарного комплексу TDCL і протиторпедної торпеди SeaSpider.

Система, як стверджують розробники, здатна виявити будь-який тип торпед, випущених по кораблю, а також ефективно відрізняє сторонні шуми від шумів, що видаються торпедами. Після виявлення торпеди система запускає протиторпеду, яка підривається поблизу цілі, що перехоплюється.