Ілюстрація / REUTERS

Пентагон готується передати промислову участь Туреччини у проекті F-35 іншим країнам, якщо Анкара не відмовиться від плану придбати російські системи ППО С-400. На початку 2020 року турецькі великі оборонні компанії, такі як Turkish Aerospace Industries, Roketsan і Tusas Engine Industries, не будуть постачати деталі для американського літака.

Про це пише Defense News, додаючи, що цей крок - лише один з багатьох у спробах Департаменту оборони США позбавити Туреччину доступу до програми F-35. Про це свідчить лист чинного міністра оборони США Патріка Шенагана. Він зазначив, що турецькі пілоти більше не будуть проходити навчання з користування F-35 на Авіабазі "Люк" в Аризоні. Також турецькі механіки не будуть вчитися обслуговувати винищувач на авіабазі "Еглін" у Флориді.

"Якщо Туреччина купить С-400, про що ми говорили під час телефонної розмови 28 травня 2019 року, наші країни будуть змушені розробити план припинення турецької участі в програмі F-35", - написав Шенаган у своєму листі, адресованому міністру оборони Туреччини Хулусі Акару.

Відео дня

"Хоч ми й прагнемо зберегти наші цінні відносини, Туреччина не отримає F-35, якщо вона віддасть перевагу поставкам С-400", - наголосив він.

Читайте такожСША вимагають від Туреччини протягом тижня зробити вибір між С-400 і F-35

Водночас, заступник міністра оборони США з питань закупок Еллен Лорд зауважила, що Туреччина зможе зберегти участь у програмі F-35, якщо відмовиться від російських ракет.

Турецькі компанії відповідають за виробництво 937 деталей до американського винищувача. 400 з них виключно розроблені турецькими підрядниками. В разі покупки російських ракет чинні контракти, за словами Лорд, будуть поступово скорочені до початку 2020 року.