Ілюстрація / REUTERS

Сполучені Штати вирішили не приймати нових турецьких льотчиків, які повинні були приїхати в країну для навчання пілотуванню винищувачів F-35.

Читайте такожОстаннє попередження: США дали Туреччині два тижні на відмову від російських С-400

Як передає Reuters з посиланням на джерела в уряді, це явна ознака ескалації спору через плани Анкари закупити російські протиповітряні системи С-400. Двоє анонімних джерел в уряді США дали зрозуміти, що рішення може бути скасовано – можливо, якщо Туреччина змінить свої плани. За їхніми словами, на даний момент рішення поширюється тільки на нові групи турецьких пілотів та спеціалістів техобслуговування, які повинні були приїхати в США, передає Голос Америки.

Відео дня

За словами джерел, офіційного рішення про повне припинення підготовки турецьких пілотів і техніків на авіабазі Люк в Арізоні поки ухвалене не було. Проте минулого тижня агентство Reuters повідомляло, що такий крок серйозно розглядається.

Зараз на базі Люк тренуються чотири турецьких пілоти. Ще двоє працюють інструкторами. Крім цих шести офіцерів на базі знаходяться 20 фахівців з обслуговування літаків, які також проходять навчання, заявляють у збройних силах.

Згідно з ухваленим рішенням, нових турецьких офіцерів підключати до програми навчання не будуть до тих пір, поки не буде розв'язано конфлікт між Туреччиною і США через російські зенітні комплекси.

Якщо Туреччину виключать з програми F-35, це стане одним з найбільш значних розколів в сучасній історії взаємин між двома союзниками по НАТО, вважають експерти.

Судячи з рішенням про підготовку пілотів, Туреччина все ж збирається купити С-400. Міністр оборони Хулусі Акар 22 травня заявив, що турецькі військовослужбовці вчаться працювати з системами в Росії, а в Туреччину можуть приїхати російські військові.

Президент Реджеп Тайіп Ердоган у вівторок заявив, що скасування угоди з Москвою «виключене».

Пентагон відмовляється давати коментарі з приводуприйому нових турецьких пілотів.