На переданих Україні патрульних катерах встановлять додаткову зброю / фото president.gov.ua

Бойові можливості патрульних катерів класу Island Р190 «Слов'янськ» і Р191 «Старобільськ», які США передали Україні як військову допомогу, зростуть за рахунок доозброєння.

Читайте такожНа Одещині у відкритому морі випробували два американські катери Island (відео)

Відео дня

Про це заявив начальник управління кораблебудування командування Військово-Морських сил Збройних Сил України капітан 1-го рангу Василь Радчук, повідомили в Управлінні комунікацій та преси Міністерства оборони.

«До кінця поточного року на катерах буде встановлено крупнокаліберний кулемет калібру 12,7 мм. В наступному ми оснастимо їх автоматичними гарматами з дистанційним керуванням та комплексами радіотехнічного озброєння», - уточнив він.

За словами Радчука, розглядаються три можливі варіанти дооснащення катерів. «Перш за все, ми повинні вивчити можливості самих катерів під час виконання завдань в морі, подивитися на роботу енергетичних установок тощо», - додав він.

У Міноборони зауважили, що патрульні катери «Старобільськ» та «Слов’янськ» залучатимуть до виконання таких завдань, як: захист судноплавства, захист портів і морських комунікацій, патрулювання в межах виняткової морської економічної зони, забезпечення розгортання сил (військ), посилення охорони морських ділянок державного кордону, прикриття конвоїв під час забезпечення перевезення вантажів в морі.

Крім того, додають у відомстві, спроможності цих катерів дозволятимуть залучати їх до операцій з боротьби з проявами піратства, незаконної міграції та контрабанди в акваторії чорноморсько-азовського басейну, участі у пошуково-рятувальних операціях з надання допомоги аварійним об’єктам. Завдяки морехідним можливостям катери можна буде застосовувати як у Чорному та Азовському морях, так і в Середземному.

Крім того, зазначається, що пошуково-рятувальне судно «Олександр Охрименко» залучатиметься до пошуково-рятувального і протимінного забезпечення, забезпечення проведення водолазних, гідрографічних, науково-дослідних робіт. «Судно здатне розміщувати на своєму борту аварійно-рятувальну групу з відповідним аварійно-рятувальним та водолазним обладнанням для проведення робіт на аварійних об’єктах. Також до функціональних спроможностей судна входить організація робіт з підйому затонулих об’єктів, транспортування вантажів, протипожежне забезпечення, проведення робіт з ліквідації наслідків забруднення водної поверхні та виконання робіт із зварки та різання під водою тощо», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 13 листопада, в Одесі патрульні катери класу Island Р190 «Слов'янськ» і Р191 «Старобільськ», які США передали Україні як військову допомогу, а також пошуково-рятувальне судно «Олександр Охрименко» були прийняті до складу ВМС ЗСУ.

Офіційна передача кораблів від Берегової охорони США до ВМС ЗС України відбулася 27 вересня 2018 року на військово-морській базі в Балтіморі (штат Меріленд, США). Після передачі патрульні катери отримали бортові номери - «Слов'янськ» (P190) і «Старобільськ» (P191). 21 жовтня 2019 року патрульні катери були доставлені до Одеси.