Військові армії США на церемонії відкриття навчань / REUTERS

Збройні сили США вбудовують сенсори у бронежилети, які будуть виявляти потенційно небезпечні для солдатів вибухи. Після ракетної атаки Ірану по американським силам в Іраку на початку січня у 110 солдатів діагностували певні травми мозку. У перших звітах йшлося про відсутність поранених через складність швидко виявити й діагностувати такі травми.

Як пише Business Insider, нові сенсори виявлення вибухів можуть допомогти швидше і точніше перевірити, яким солдатам потрібен медичний огляд. Для цього пристрої будуть оцінювати тиск від вибуху.

Читайте такожNational Interest: США збираються поєднати танки M1 Abrams зі штучним інтелектом

Відео дня

«Це три сенсори, які можна одягти під бронежилет, які будуть перевіряти, чи вплинув вибух на солдата», - сказав директор відділу Пентагону з питань військової спільноти й політики щодо сімей Джозеф Людовічі.

Він пояснив, що навіть якщо у солдата одразу ж не проявляються жодні симптоми, «а трекер показує, що він був під впливом вибуху, тоді ми перевіряємо таких хлопців на травми мозку». Загалом, 58 військовим підрозділам роздали 4408 наборів сенсорів B3G7. Вони пройшли випробування під час військових навчань.

Кожен солдат отримав три сенсори: один для шолома, один для розміщення в області грудей і ще один – на плечі.

«Ці сенсори вибухів фіксують хвилю перевантаження, яка вимірюється у фунтах на квадратний дюйм або PSI», - сказала спеціальний помічних міністра оборони США з питань охорони здоров’я Кетті Лі.

«Тож ми отримуємо оцінки в PSI з сенсорів, розміщених в трьох різних місць на тілі солдатів», - додала вона.

Читайте такожУ Міноборони показали, як перевіряють бронежилети (відео)

Кожен з сенсорів має світлові сигнали зеленого, жовтого й червоного кольору. У разі вибуху поблизу, якщо тиск буде на рівні 1-4 PSI, сенсор покаже зелене світло, 4-16 PSI – жовте світло, а більше 16 PSI – червоне. Зелений сигнал, звісно, краще, ніж червоний. Але він все одно сигналізує про потенційну шкоду для військового.

Сенсори вибухів дають солдатам, а також медичному персоналу, дані для кращого розуміння, під яким впливом були учасники боїв.