Окупантам буде "спекотно" у танкових дуелях за участю західної техніки / фото wikimedia.org

Танки Challenger 2 вже прибули до України, один з них вже обкатав міністр оборони України Олексій Резніков. Військовий експерт Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону на каналі 1+1 зазначив, що ці танки легкі й маневрені.

За його словами, не варто думати, що ця техніка буде застосована лише для наступальних дій - її будуть використовувати й для вогневої підтримки механізованих підрозділів піхоти на складних ділянках фронту, таких як Бахмут, Авдіївка, Вугледар.

Мусієнко звернув увагу на той момент, що Україна й до поставок західних танків змогла потужно зменшити кількість російської бронетехніки. Тут він згадав про те, що Росія розконсервовує свої давні танки Т-54. А багато Т-62 знищені, зокрема під час деокупації правобережжя Херсонщини.

"Якщо ми говоримо про танкові дуелі, наприклад, якщо будуть танки з українського боку будуть Challenger 2 чи Leopard, а з російського - інші. Російські танки не мають жодних шансів, навіть якщо вони матимуть чисельну перевагу. Це очевидно", - наголосив Мусієнко.

Військовий експерт навів приклади, коли наші танкісти на модернізованих Т-64 знищували не одну бойову машину російських військ. А тепер уявіть, що буде, коли на поле бою вийдуть Challenger чи Leopard 2, чи Abrams. "Це для російських танків без шансів", - заявив він.

Також Мусієнко прокоментував заяву Залужного про те, що Україні потрібно до 300 танків. За його словами, головнокомандувач ЗСУ озвучував таку цифру в контексті звільнення нині окупованих наших територій. Отримання цієї техніки - питання часу.

Західні танки для України

28 березня міністр оборони України Олексій Резніков підтвердив, що танки Challenger 2 вже в Україні.  Також до України прибуло 18 бойових німецьких танків Leopard 2, повідомило Міністерство оборони Німеччини. 

А США зможуть прискорити передачу Україні танків Abrams. Замість версії М1А2 будуть відправлені танки M1A1, які планують доставити вже до осені 2023 року.

28 березня аналітики підрахували, скільки і яких саме танків Україна чекає від західних союзників напередодні контрнаступу ЗСУ. Зазначалося, що Німеччина поставила 18 обіцяних Leopard 2 А6; Норвегія - 8 танків Leopard 2 A4; від Польщі Україна вже отримала 14 танків Leopard 2 A4, а також більшу частину модернізованих радянських Т-72; Франція передала Україні першу партію легких колісних танків AMX-10 RC - 14 одиниць з 40 обіцяних; також перші партії модернізованих Т-72Б надійшли від Чехії й Марокко.

Вас також можуть зацікавити новини: