Кулемет "Максим" / скріншот

Поки західні союзники не почали постачати Україні сучасну зброю, на початку 2022 року з консервації дістали понад 30 тисяч кулеметів "Максим". На армійських складах він пролежав з 40-х років. І саме ці майже столітні кулемети в руках бійців сил тероборони захищали Київ та Чернігів та визволяли Харківщину.

"Максими" обороняють Україну й досі – тепер на надсучасному фронті протиповітряної оборони, йдеться в сюжеті ТСН. Саме за допомогою цих кулеметів наші оборонці збили два "Шахеди" під час однієї з останніх нічних атак на Київ. І тут прадавнім "Максимам" допоміг надсучасний тепловізор.

Зазначається, що восени 2022-го року ці мастодонти зброї отримали нове життя, під час атак іранськими дронами-камікадзе. З'ясувалося, що найкращим зенітним засобом проти ударних БПЛА стали спарені кулемети. Причина - у водяному охолодженні дула. Ствол "Максима" майже весь час у воді, кулемет може безперервно стріляти кілька хвилин й випустити в дрони 2 тис. куль до того, як вода закипить. Такий режим стрільби сучасним кулеметам і не снився.

Довідка. Кулемет Максима — станковий кулемет, розроблений британським зброярем американського походження Гайремом Стівенсом Максимом у 1883 році.

Він став одним з родоначальників автоматичної зброї, широко використовувався під час англо-бурської війни 1899-1902, Першої та Другої світової воєн, а також у багатьох сучасних війнах.

Вас також можуть зацікавити новини: