Експерт пояснив, чому Україні більше потрібні ATACMS, а не Taurus / колаж УНІАН, фото wikimedia.org, US Army

Німецькі ракети Taurus не варто розглядати як зброю, яка переламає хід війни. Проте ракети ATACMS можуть змінити ситуацію на конкретному плацдармі та допомогти здобути перемогу у війні, якщо їх нададуть у великій кількості.

Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив військовий експерт Петро Черник. Він зауважив, що варто зважати на те, що ракет Taurus не так вже й багато – німці декларубть усього 150 одиниць, і все Україні не передадуть. 

Відео дня

"Це крилата ракета авіаційного базування. З літаком все дуже складно, бо він має піднятися у повітря, вийти на рубежі пусків, здійснити ці пуски, повернутися назад. Су-24 – велика машина, за нашими літаками росіяни стежать, на наші аеродроми постійно щось насипають. Ми мусимо літаки підіймати у повітря, щоб їх врятувати. Тобто це довга філософія застосування таких ракет", – наголосив Черник. 

Водночас ракети ATACMS дійсно можуть змінити хід війни. Питання полягає у кількості ракет, яку можуть надати партнери. 

"ATACMS унікальний тим, що, по-перше, є квазібалістичною ракетою зі швидкістю 5400 км на годину. Відстрілюється з M142 HIMARS та M270 MLRS. Швидкість перезаряджання – якихось 15-20 хвилин. Автомобіль рухомий – пуск здійснив і відійшов на кілька кілометрів, потім знов здійснив пуск. Це робиться вночі, противник цього всього не може бачити. Питання кількості ATACMS дуже серйозно важить. Дадуть кілька десятків – добре, щось знищимо, десь прискоримо. А якби дали кілька сотень, а на складах у США є понад 4 тисячі, то добра тисяча цих ракет буквально за місяць може дозволити нам дійти упритул до Перекопського перешийка і практично наблизитися до Маріуполя", – резюмував Петро Черник. 

Ракети Taurus для України

У Німеччині уже кілька тижнів точаться розмови про те, чи надавати Україні ракети Taurus. ЗМІ пишуть, що трипартійний коаліційний уряд Німеччини схвалив постачання цих ракет Києву, проте канцлер Олаф Шольц його заморозив.

Зазначається, що існують побоювання, що обслуговування цих ракет вимагатиме роботи німецьких техніків на землі безпосередньо в Україні. Це, на думку Берліна, наблизить Німеччину до прямої конфронтації з Росією.

Вас також можуть зацікавити новини: