Олександр Коваленко пояснив, чого чекати від реактивного "Шахеда" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, кадр з відео

В Росії вихваляються встановленням реактивних двигунів на дрони-камікадзе "Шахед". Якщо це справді вдастся зробити, українська ППО матиме певні проблеми з їх перехопленням. Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в коментарі "24 каналу".

Він зазначив, що не варто на слово вірити заявам росіян про те, що з новим двигуном "Шахеди" літатимуть втричі швидше. Робити якісь реальні висновки можна буде лише після того, як такі дрони будуть застосовані. Але якщо гіпотетично росіянам справді вдастся поставити реактивний двигун на ці безпілотники, це ускладнить роботу для українських зенітників, каже Коваленко.

За його словами, наземним мобільним групам на пікапах, що зараз перехоплюють ворожі дрони, буде важко боротися з цілями, що летять зі швидкістю 500 – 600 кілометрів на годину. Але для зенітно-ракетних комплексів дрони з реактивним двигуном навпаки стануть більш помітною ціллю, а швидкість польоту значення все одно не матиме.

Відео дня

Однак тут вже виникає інша проблема – додаткові витрати дефіцитних зенітних ракет та загальне розосередження уваги саме зенітно-ракетних комплексів.

"Якщо росіяни дійсно почнуть використовувати "Шахеди" з новими двигунами масово, у чому на сьогодні є сумнів, то це буде проблемою з їхнього перехоплення для мобільних груп, а також спричинить надвелику витрату ракет для ЗРК", – наголосив Коваленко.

Росія модернізує "Шахеди"

Як писав УНІАН, у Росії заявили про вихід нової версії дронів "Шахед" із реактивними двигунами. Якщо раніше ці БПЛА могли розганятися максимум до 200 км/год, то зараз, як стверджується – до 450-600 км/год.

Примітно, що у листопаді Іран представив свій новий дрон-камікадзе з реактивним двигуном Shahed-238. При цьому і Росія, і сам Іран досі стверджують, що по Україні прилітають створені в самій Росії її власні дрони "Герань", а не іранські "Шахеди".

Вас також можуть зацікавити новини: