Держсекретар США Майк Помпео \ REUTERS

США мають намір перешкодити Ірану купувати сучасну військову техніку в Росії і Китаю після завершення терміну дії збройового ембарго проти країни 18 жовтня цього року.

Читайте такожІран планує збудувати 6000-тонний есмінець

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео. «Президент Трамп і наша команда готові розіграти всі карти, щоб бути впевненими в тому, що з настанням жовтня поточного року вони (Іран.- ред.) не зможуть купувати танки і бронетранспортери у Росії і Китаю», - заявив Помпео, передає kommersant.

Відео дня

Він додав, що США впевнені в продовженні строку збройового ембарго проти Ірану і працюють для цього зі своїми партнерами в Раді безпеки ООН, а саме з Росією, Китаєм, Великобританією і Францією.

Раніше газета The New York Post повідомила, що держсекретар Майк Помпео намагається чинити тиск на ООН, щоб продовжити ембарго на постачання зброї Ірану або накласти набагато більш серйозні санкції на цю країну. Держсекретар пояснив це тим, що не вірить у мирний характер іранської космічної програми після недавнього успішного запуску супутника Тегераном.

Попередні домовленості з Іраном передбачали, що збройне ембарго буде знято з нього протягом п'яти років, а поставки озброєнь можливі і раніше, але тільки з дозволу Ради безпеки ООН. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з «ядерної угоди» з Тегераном і відновлення санкцій проти нього.