В Україні відновили утилізацію старої зброї / REUTERS

В Україні відновили утилізацію непридатних зброї і боєприпасів у рамках проекту з демілітаризації трастового фонду НАТО, яку призупинили через пандемію коронавірусу.

Про це повідомили у прес-службі Альянсу

На початку року ця діяльність в регіоні була перервана через пандемію COVID-19. Тепер же введені спеціальні процедури, що забезпечують дотримання санітарно-епідеміологічних норм і безпечних умов праці.

Відео дня

Трастовий фонд був створений у 2005 році за запитом уряду України. Друга фаза проекту розпочалася у 2011 році. З того часу Агенція НАТО з підтримки та постачання (NSPA) зробила свій внесок до утилізації понад 29,6 тис. тонн боєприпасів, 2,4 млн протипіхотних мін ПФМ-1 (S) і найняла до 110 осіб. 

Читайте такожЯк Польща готується до збільшення присутності армії США на своїй території

Передбачається, що з відновленням робіт до кінця 2020 року буде знищено і безпечно утилізовано ще 1,5 тисячі тонн непридатних до експлуатації боєприпасів.

Україна володіє великою кількістю старої і застарілої зброї та боєприпасів, накопичених після виведення радянських військ з територій країн Варшавського договору. Зброя становить потенційну загрозу для населення і навколишнього середовища. 

Проект трастового фонду НАТО спрямований на поліпшення регіональної безпеки і безпеки населення, водночас підтримуючи Україну у виконанні зобов'язань за Оттавською конвенцією.

США є провідною країною цього проєкту. Інші країни та міжнародні організації, які спонсорують проект, включають Європейський Союз, Бельгію, Фінляндію, Німеччину, Японію, Італію, Ірландію, Люксембург, Норвегію, Швейцарію і Туреччину.