Дональд Трамп / фото flickr.com/Matt Johnson

Сенат провалив голосування за два законопроекти, які могли зупинити "шатдаун" у США.

Сенат, в якому більшість мають республіканці, не зміг дати достатню кількість голосів плану Дональда Трампа, який передбачав виділення 5,7 млрд доларів на стіну на кордоні між США та Мексикою, але і 800 млн доларів для програми з гуманітарної допомоги для мігрантів. Про це повідомляє CNN.

За президентський законопроект проголосували 51 сенатор, 47 були проти. Щоб його ухвалили, необхідно було 60 голосів.

Відео дня

Також Сенат не підтримав план з часткового виходу з "шатдауну", який запропонувала Демократична партія, хоч шість республіканців віддали за нього свої голоси. Законопроект передбачав фінансування роботи уряду до 8 лютого. За нього проголосували 52 сенатори проти 44.

Читайте такожЧерез "шатдаун" ФБР більше не може купувати наркотики

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп відмовився поступатися багатомільярдною ініціативою щодо побудови стіни на кордоні з Мексикою, щоб зупинити урядовий "шатдаун" в США. Трамп переконаний, що тисячі людей, які вимушено припинили працювати через "шатдаун" в Сполучених Штатах, також хочуть, щоб стіна була побудована. Лідер демократів в Сенаті Чарльз Шумер заявив, що Трамп повинен відмовитися від стіни – чітко і просто", щоб вивести уряд з "шатдауна".

Через суперечки між республіканцями і демократами з приводу вимоги президента США Дональда Трампа виділити 5 млрд доларів на будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою прийняття бюджету країни заблоковані. Поки дебати щодо стіни тривають, близько 800 тисяч федеральних службовців не отримують зарплату. Більша частина з них пішла у вимушену неоплачувану відпустку.

Припинення фінансування федеральних структур на Різдво призвело до хаосу в кінці 2018 року, який доповнився різким падінням фондових ринків, внутрішньопартійним загостренням через звільнення міністра оборони Джеймса Меттіса, виведенням військ з Сирії, а також розслідуванням спеціального прокурора ФБР Роберта Мюллера.