Трамп оголосив про узгодження угоди щодо скасування "шатдауну" / Facebook/The White House

Президент США Дональд Трамп заявив, що домовився із Конгресом про тимчасове призупинення "шатдауну".

За його словам, угода передбачає фінансування роботи уряду та деяких федеральних установ на три тижні – до 15 лютого. Про це 25 січня повідомляє CNN.

До цього часу двопартійна працюватиме над пакетом законів щодо забезпечення безпеки на кордоні. Досягнута угода наразі не передбачає виділення коштів на будівницство стіни на кордоні з Мексикою.

Відео дня

Читайте такожТрамп готується ввести надзвичайний стан на півдні США - CNN

Трамп заявив, що має "дуже потужну альтернативу", але сказав, що "не збирається її використовувати". Вочевидь, він має на увазі його погрози оголосити надзвичайну ситуацію.

Президент США також запевнив, що працівникам уряду та федеральних установ, які не отримували зарплатню під час "шатдауну", зроблять перерахування. 

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп відмовився поступатися багатомільярдною ініціативою щодо побудови стіни на кордоні з Мексикою, щоб зупинити урядовий "шатдаун" в США. Трамп переконаний, що тисячі людей, які вимушено припинили працювати через "шатдаун" в Сполучених Штатах, також хочуть, щоб стіна була побудована. Лідер демократів в Сенаті Чарльз Шумер заявив, що Трамп повинен відмовитися від стіни – чітко і просто", щоб вивести уряд з "шатдауна".

Через суперечки між республіканцями і демократами з приводу вимоги президента США Дональда Трампа виділити 5 млрд доларів на будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою прийняття бюджету країни заблоковані. Поки дебати щодо стіни тривають, близько 800 тисяч федеральних службовців не отримують зарплату. Більша частина з них пішла у вимушену неоплачувану відпустку.

Припинення фінансування федеральних структур на Різдво призвело до хаосу в кінці 2018 року, який доповнився різким падінням фондових ринків, внутрішньопартійним загостренням через звільнення міністра оборони Джеймса Меттіса, виведенням військ з Сирії, а також розслідуванням спеціального прокурора ФБР Роберта Мюллера.