Ілюстрація / REUTERS

Адвокати колишнього юридичного радника Білого дому Грегорі Крейга повідомили, що проти їхнього підзахисного у найближчі дні будуть висунуті федеральні кримінальні звинувачення через роботу на уряд України у 2012 році. Йдеться про «неправомірне зловживання прокурорською розсудливістю».

Як повідомляє Washington Post, звинувачення проти Крейга пов’язані зі співпрацею з республіканським лобістом Полом Манафортом на користь Міністерства юстиції України у 2012 році. На той час він був партнером юридичної компанії Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Його співпраця з фірмою почалася після того, як він завершив свою роботу в Білому домі на посаді юридичного радника президента Барака Обами. Манафорт, який очолював виборчий штаб Дональда Трампа, був визнаний винним торік у справі, пов’язаній з лобізмом на користь уряду України.

Читайте такожWall Street Journal: Впливова юридична фірма США заплатить за те, що брехала для Януковича

Відео дня

В заяві прокурорів Вільяма Тейлора і Вільяма Мерфі йдеться, що 74-річному Крейгу офіційно оголосять про обвинувачення у вашингтонській прокуратурі за запит підрозділу Департаменту юстиції США з питань національної безпеки. Захист Крейга наголосив, що він «ні в чому не винен».

Екс-радник Обами завершив співпрацю зі Skadden у квітні 2018 року через розслідування проти компанії через те, що її юристи не зареєструвалися як іноземні агенти, коли працювали на Україну. Прокурори розслідували справу проти Крейга через підозри, що він дав фальшиві свідчення Департаменту юстиції у 2013 році, коли чиновники перевіряли його діяльність. Фактично, Грегорі Крейг стане першим з табору демократів, кого зачепило розслідування про втручання Росії в американські вибори у 2016 році.

Читайте такожЩе одному лобісту Януковича у США можуть висунути звинувачення - ЗМІ

У 2012 році компанію Крейга найняло Міністерство юстиції України з проханням оцінити переслідування головного політичного опонента Януковича – Юлії Тимошенко. Угода включала забезпечення порад щодо покращення переслідувань з боку міністерства. Skadden склало звіт, обсягом 187 сторінок, в якому був викладена неоднозначна оцінка ув’язнення Тимошенко. Але правозахисники стверджували, що документ фірми був куплений урядом Януковича, щоб відбілити придушення політичних опонентів. Манафорт визнав, що він й інші лобісти використали звіт Skadden в рамках широких зусиль з покращення репутації Януковича на Заході, де засуджували ув’язнення Тимошенко.