РФ може вийти з конвенції про захист прав людини / фото УНІАН

Постпред Росії при Раді Європи Іван Солтановський не виключає можливості виходу країни з Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ) та РЄ, якщо не вдасться знайти компроміс.

Читайте такожЗаборона на анонімність: в Росії почали діяти нові правила ідентифікації в месенджерах

"Ми розглядаємо всі варіанти розвитку подій, у тому числі з точки зору їх зовнішньополітичних наслідків як для Росії, так і для міжнародних відносин на Європейському континенті", — заявив він в інтерв'ю РИА Новости.

Відео дня

Водночас, Солтановський підкреслив, що Москва не шкодує, що свого часу вступила до РЄ, оскільки "радоєвропейський досвід" допоміг "модернізувати російську правову систему, гуманізувати судочинство і пенітенціарну систему", інтегрувати російську освіту в європейську систему.

Як повідомляв УНІАН, на квітневій сесії у 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів через анексію Криму. З того часу РФ фактично бойкотує засідання Асамблеї та вимагає відновлення її прав у повному обсязі.

У червні 2017 року Росія відмовилася платити членські внески до Ради Європи до відновлення повноважень її делегації в ПАРЄ.

З січня 2018 року триває кампанія за повернення делегації РФ до складу ПАРЄ.