Ілюстрація REUTERS

У Німеччині блок партій Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз та Союз 90/Зелені лідирують на виборах до Європейського парламенту.

Читайте такожУ більшості країн ЄС проходять вибори в Європарламент

Про це свідчать результати екзит-полу від соціологічної компанії Kantar, опубліковані на сайті Європарламенту. 

Відео дня

Зокрема, блок партій ХДС/ХСС набирає 28% підтримки, партія Союз 90/Зелені - 22%, Соціал-демократична партія Німеччини - 15,50%, Альтернатива для Німеччини - 10,50%, соціалістична партія "Ліві" - 5,50% і Вільна демократична партія - 5,50%.

Всього від Німеччини до Європарламенту буде обрано 96 депутатів. Обрані депутати повинні долучитися в Європарламенті до існуючих політичних груп або сформувати нові.

Чинний канцлер Німеччини Ангела Меркель представляє ХДС/ХСС.

Зараз, за різними оцінками, політична група "Європейська народна партія" від Німеччини матиме 28 депутатів, політична група "Зелені - Європейський вільний альянс" - 23, політична група "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" - 16, євроскептики з політичної групи "Європа свободи та прямої демократії" - 10, політичний союз групи "Альянс лібералів і демократів за Європу" спільно з партією президента Франції Еммануеля Макрона "Ренесанс" та румунською ліберальною партією USR – 8, політична група "Європейські об'єднані ліві/Ліво-зелені Півночі" - 5.

Крім того, депутати, які не належать до жодної з партій, отримають від Німеччини 3 місця і ще 3 місця від інших партій.