Ілюстрація / REUTERS

В Осло та Стокгольмі відбулись церемонії вручення нобелівських премій.

В Осло відбулась церемонія вручення нобелівської премії миру – її отримав прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед, повідомляє Deutsche Welle.

Читайте такожНобелівську премію миру отримав прем'єр-міністр Ефіопії

Відео дня

Керівника ефіопського уряду відзначено за врегулювання прикордонного конфлікту з Еритреєю. Під час церемонії вручення Ахмед заявив, що приймає цю нагороду від імені ефіопів та громадян Еритреї.

Разом з тим, після оголошення в жовтні цього року рішення про присудження нобелівської премії миру Ахмеду відносини між Ефіопіє та Еритреєю знову погіршилися. Кордон між двома країнами знову закритий, переговорний процес забуксував. У самій Ефіопії під час акцій протесту проти уряду Ахмеда було вбито 86 осіб.

Нобелівська премія миру вважається найвищою відзнакою за зусилля з досягнення миру у світі. З 1960 року цією премією відзначають також боротьбу за права людини, а з 2004 - зусилля із захисту довкілля.

Пізніше у Стокгольмі відбулася церемонія вручення нобелівської премії з літератури та за наукові дослідження.

Премію з літератури вручили одразу двом лауреатам - за 2018 та 2019 роки. Нагороди отримали австрієць Петер Гандке (премія за 2019 рік) та польська письменниця українського походження Ольга Токарчук (премія за 2018 рік). Токарчук народилася в місті Сулехуві на заході Польщі в родині вихідців з України.

Під час церемонії у Стокгольмі відбулась акція протесту проти нагородження Гандке. В акції брали участь близько 200 осіб. Під час війни в колишній Югославії Гандке обстоював сербську позицію. Дехто з критиків вважає, що Гандке применшував значущість скоєних сербами злочинів проти людяності або навіть заперечував їх. У 2006 році він виступив з промовою під час поховання колишнього сербського лідера Слободана Мілошевича.

Нобелівський комітет раніше став на захист свого рішення стосовно присудження премії Гандке.

Також у Стокгольмі нобелівські премії з медицини, фізики, хімії та економіки отримали 12 вчених.