Путін користується Windows XP / Kremlin.ru

Російських агентів звинувачують в хакерських операціях по всьому світу. Але дехто в Кремлі, вочевидь, забув пояснити Володимиру Путіну про важливість кібербезпеки.

На комп’ютерах в офісі президента Росії, а також в його резиденції в Ново-Огарьово, встановлена застаріла операційна система Windows XP. Про це, як пише The Guardian, свідчать офіційні фото його прес-служби. На всіх комп’ютерах в якості «заставки» на робочому столі встановлене зображення веж Кремля.

Читайте такожЕліта КНДР повально користується технікою Apple і Microsoft - дослідження

Відео дня

Microsoft припинив випускати оновлення безпеки для Windows XP й Office 2003 в квітні 2014 року. Однак, схоже, російські урядові регуляції не дозволили Путіну оновитися до найновішої версії операційної системи. Американська технологічна компанія на своєму сайті попереджає, що Windows XP «вразливий перед ризиками безпеки й вірусами».

Windows XP, яка офіційно вийшла в 2001 році, була останньою операційною системою Microsoft, яку схвалили для використання на комп’ютерах уряду Росії. Про це свідчать документи Міністерства оборони РФ. Остання версія Windows 10 дозволена лише для встановлення на пристроях, які не містять державних таємниць. Комп’ютери Путіна, вочевидь, не підпадають під цю категорію. Голова незалежної організації «Спільнота захисту інтернету» Михайло Клімарьов підтвердив, що на комп’ютерах президента РФ дійсно стоїть Windows XP.

Читайте такожMicrosoft оголосила про "кінець життя" Windows 7 Pro з 2020 року

The Guardian пише, що Москва поступово відмовляється від продуктів Microsoft і Google на користь російської операційної системи Astra Linux й російських інтернет-броузерів, таких як Yandex. Втім, не відомо, наскільки використання Windows XP небезпечне для кібербезпеки Кремля.  Адже колишній агент КДБ не часто користується інтернетом, вважаючи його «проектом ЦРУ».