REUTERS

Французька влада заборонила вивозити з країни картину "Осміяння Христа" флорентійського живописця Чімабуе.

Читайте такожВ Італії зниклу картину Клімта вартістю $66 мільйонів знайшли у стіні музею

Полотно знайшла на своїй кухні літня француженка, після чого воно пішло з молотка за 24 млн євро. Тепер французькій владі потрібно знайти гроші, щоб викупити картину, повідомляє Бі-бі-сі.

Відео дня

Як йдеться в заяві міністерства культури Франції, його голова за рекомендацією комісії з національного надбання заборонив експорт картини на термін до 30 місяців. Міністерство за цей час планує зібрати 24 млн євро і викупити роботу, щоб повісити її поруч з іншою картиною Чімабуе в Луврі.

"Осміяння Христа" - шедевр періоду проторенесансу. Її автор, художник, відомий під псевдонімом Чімабуе ("Бикоголовий"), вважається одним з найважливіших живописців того періоду. Картина імовірно була написана в 1280-х роках.

Роботу Чімабуе знайшли у будинку літньої жінки у місті Комп'єнь в 90 км на північ від Парижа. Вона висіла над плитою на кухні.

У жовтні полотно продали на аукціоні за 24 млн євро.

"Осміяння Христа", невелика картина розміром 20,3 на 28,5 см, була виявлена аукціоністкою Філоменою Вульф, яка приїхала в Комп'єнь, щоб провести інвентаризацію будинку.

Господиня дому, жінка старша 90 років, переїхала в будинок престарілих, а сам будинок передбачалося виставити на продаж, спочатку описавши всі речі в ньому. Зробити це повинна була Філомена Вульф.

Вульф помітила роботу над плитою недалеко від входу у вітальню. Господиня думала, що робота Чімабуе - це російська ікона, яка потемніла від часу.

Будинок вже проданий. "У мене був тиждень на те, щоб розсортувати його вміст і все винести, - розповіла Вульф в інтерв'ю французьким ЗМІ. - Мені потрібно було звільнити місце в графіку, інакше все б викинули".

Експерти з Парижа встановили, що це справжня робота, і полотно виставили на аукціон. Ім'я покупця не назвали, але французькі ЗМІ пишуть, що картину купили двоє колекціонерів італійського ренесансу, які живуть у США.

Чімабуе був першим італійським художником, який відійшов від формального "візантійського" стилю живопису в бік реалізму. Неважко зрозуміти, чому власники картини прийняли її за ікону - як і іконописці, Чімабуе писав на золочених дерев'яних дошках.

Чімабуе, як вважається, був учителем Джотто ді Бондоне, ще одного основоположника проторенесансу.

"Осміяння Христа" - складова частина більш великої роботи з восьми сцен, що зображують страсті Христові. Таких частин вціліло три, дві зберігаються в національних галереях в Лондоні і Нью-Йорку.