Білорусь почне підготовку до запуску одного з реакторів своєї першої АЕС / Flickr/Андрей Черняков

Після Нового року запрацює перша атомна електростанція в Білорусі. В процесі її спорудження загинуло 5 людей, були аварії. А корпус реактора впав з висоти семи метрів.

Ця електростанція розташована вдвічі ближче до Польщі, ніж горезвісна Чорнобильська АЕС, - пише Rzeczpospolita. В перші дні 2020 року на станцію в місті Островець почнуть завозити ядерне паливо з Росії. Перший реактор - російська конструкція ВВЕР 1200/491 - буде запущена навесні. Другий енергоблок планують добудувати до кінця 2020 року. Електростанцію будує російська компанія "Росатом" за кредит в розмірі 10 мільярдів доларів, який Москва виділила Мінську. 

Читайте такожBloomberg: Литва активно готується до ядерної катастрофи в Білорусі

Відео дня

АЕС збудували за 18 кілометрів від міста Островець в Гродненській області. Вона розташована за 4 кілометри від кордону Литви і за 50 кілометрів від Вільнюса. До Мінська від АЕС 150 кілометрів, а до найближчого польського міста - 250. Литва від самого початку протестувала проти побудови цієї електростанції. Головним джерелом системи охолодження для реакторів має стати річка Вільня, яка протікає через столицю країни.

Оскільки зупинити будівництво першої білоруської АЕС не вдалося, Вільнюс готується до найгіршого. В серпні 2019 року уряд країни купив і безкоштовно роздав понад 4 мільйони упаковок йоду в таблетках. Литовці також проводять навчання з евакуації прикордонних територій.

В листопаді 2019 року незалежна група білоруських кінематографістів StudioX97 опублікувала в інтернеті документальний фільм під назвою "Островець смерті". За перші два тижні 23-хвилинний матеріал подивилися півмільйона разів. Популярність стрічки призвела до того, що влада Білорусі почала вимагати від YouTube видалити його. І платформа погодилася. Зараз фільм знову доступний в мережі.

Читайте такожЛукашенко зажадав від Москви заплатити за Чорнобиль

У вступній частині фільму автори повідомляють: "З 2011 року триває побудова АЕС в Островцю. Супутниками цього процесу стали пожежі, аварії й нещасні випадки на будівництві. Наразі загинули 5 людей. Влада не зважає на протести Литви і Польщі, а місцевих противників залякують й арештують". Російського ядерного фізика й експерта Білоруської антиядерної кампанії Андрія Ожаровського арештували під час масових протестів у Мінську. Його кинули за ґрати, а потім заборонили на 10 років в'їжджати на територію Білорусі.

Експертизу АЕС з російського боку провів академік Олексій Яблоковський, а білоруської - вчений Іван Нікітченко. Вони обоє розкритикували проект АЕС. Обоє вчених не дожили до сьогодні. Якщо російський експерт помер в лікарні, що смерть білоруса викликає багато питань. В листопаді 2010 року в місті Молодечно автомобіль Нікітченка протаранила вантажівка, смертельно його поранивши. Автори білоруського документального фільму вказують на те, що 10 липня 2016 року під час транспортування корпус реактор впав з висоти 7 метрів на бетонну основу. Корупс важив 337 тон. Але російська фірма "Гидропресс" запевняє, що "значних пошкоджень не було". "Росатом" визнав, що у нього є відео з інциденту, але відмовився його публікувати.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: В Німеччині з вини Чорнобиля досі ростуть радіоактивні гриби

"Якби там не було активістів, свідків, які викрили й звернули увагу на ситуацію, то корупс змонтували б. Цей випадок однак нічого будівельників не навчив. Другий корпус реактора вдарили об залізничну платформу. Удару зазнали елементи системи аварійного охолодження. Але цей реактор вже ніхто не міняв, його так і змонтували", - сказав Ожаровський.

В лютому 2018 року на будівництві АЕС пройшли випробування системи аварійного охолодження. Пульт керування системи згорів. В серпні цього року російські будівельники вийшли протестувати на головній площі в Островці. Їм не платили за роботу.

"Це злочинна система. Головний виконавець наймає підрядників, а ті - своїх підрядників і так далі. І кожен бере свою частку. Зрештою до тих, хто безпосередньо займається будівництвом, доходить менше грошей. Тож вони наймають людей з низькою кваліфікацією. Тому що хороші спеціалісти за такі малі гроші працювати не будуть. Про яку якість роботи можна говорити?" - сказав Ожаровський.

Найбільші страхи викликає реактор, встановлений в Островцю - ВВЕР-1200/491. Він мав бути найновішим і найбезпечнішим. Але на практиці це прототип. Один такий реактор встановили три роки тому на російській АЕС поблизу міста Нововоронеж. Одразу після запуску сталася аварія. Реактор повністю загорівся.