Авіаносець "Шарль де Голль" / REUTERS

Париж направить авіаносець "Шарль де Голль" на Близький Схід, щоб підтримати французькі військові операції в регіоні.

Про це заявив президент країни Еммануель Макрон, виступаючи перед військовослужбовцями на базі ВПС поряд з Орлеаном, передає РБК.

"Авіаносець буде підтримувати операцію Chammal з січня по квітень 2020 року, а потім буде переведений в Атлантику і Північне море", - сказав Макрон.

Відео дня

Він додав, що "Шарль де Голль" буде головним учасником спільної операції кількох європейських країн. "Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Іспанія, Португалія і Греція візьмуть участь у супроводі авіаносця під час його місії", - зазначив французький лідер.

Читайте такожBusiness Insider: Конфлікт між США й Іраном може допомогти ІДІЛ повернутись в Ірак

"Шарль де Голль" є флагманом ВМС Франції, єдиним авіаносцем і першим надводним судном з атомним силовим агрегатом у складі флоту республіки. Він був спущений на воду в 1994 році, але введений в експлуатацію тільки в 2001-м.

Водотоннажність авіаносця становить 42 тис. т, а потужність енергоустановок (два атомних реактори К15) - 76,2 тис. л. с. Автономність плавання корабля з повним екіпажем в кількості 1900 осіб, що охоплює авіагрупи і командування, досягає 45 днів. Корабель може нести до 40 літальних апаратів.

Раніше УНІАН повідомляв, що підрозділи ЗС США та армії Іраку відновили спільні операції проти бойовиків "Ісламського держави" в регіоні.