Ілюстрація / REUTERS

У Латвії може зменшитися до 20% частка російськомовних програм на телебаченні.

Як повідомляє "Настоящее время", президент країни Егіль Левітс звернувся до комісії Сейму з прав людини та громадських справ і запропонував переглянути закон про електронні ЗМІ й збільшити кількість телепрограм на офіційних мовах ЄС і Єврозони до 80%.

За задумом Левітса, в основну пропозицію для абонентів обов'язково повинні входити телепрограми латвійських медіа, державних і комерційних, а також регіональні програми. А якщо в основний пакет включені додаткові програми, то мінімум 80% з них повинні бути на офіційних мовах ЄС і Єврозони. Зараз цих мов 24, в тому числі англійська, німецька, іспанська та латвійська. Фактично це означає зменшення кількості телепрограм російською мовою до 20% ефіру.

Відео дня

Президент Латвії переконаний, що ці вимоги повинні поширюватися не тільки на ефірні канали, але також і на постачальників послуг кабельного телебачення та електронні ЗМІ, які ретранслюють телепрограми.

Читайте такожЛатвія не має наміру піднімати "територіальне питання" з РФ

"Сильний інформаційний простір – суттєве питання безпеки країни і демократії в Латвії. Має бути на законодавчому рівні можливо зробити так, щоб жителям Латвії були доступні якісні та плюралістичні телепрограми, які зміцнюють приналежність Латвії до культурного простору Європи та сприяють включенню жителів Латвії в загальний інформаційний дискурс Європи", – підкреслив Левітс.

За його словами, зміни до законодавства вирішать "давно реально усвідомлювану проблему, яку до цього іншими механізмами не можна було ефективно вирішити".

Як повідомляв УНІАН, раніше в Латвії прийняли резолюцію проти переписування історії з боку Росії.