REUTERS

Навіть попри те, що президент Дональд Трамп запевняє у негативному результаті його тесту на коронавірус, пандемія COVID-19 посилює страх, що значна частина виконавчої гілки влади чи й навіть Конгрес з Верховним судом можуть бути виведені з ладу. В такому випадку США доведеться перейти до виконання планів з "безперервність уряду", які включають евакуацію Вашингтона й "передачу" лідерства чиновникам другої ланки у віддалених місцях під карантином.

Про це пише Newsweek. Але коронавірус - це також нова територія, де військові й самі уразливі. Тому сценарії катастроф, які розглядаються й включають навіть вірогідність спалаху насильства в країні через скорочення запасів продуктів, змушують планувальників розглянути те, що називають "надзвичайними обставинами".

Читайте такожУ США перший конгресмен заразився коронавірусом

Відео дня

Видання пише, що цілком таємні надзвичайні плани в США вже існують. В них йдеться про те, що військовим потрібно зробити, якщо всі конституційні наступники у владі стануть недієздатними.  Накази про розробку цих планів з'явилися три тижні тому, і не лише для того, щоб захистити Вашингтон, а й підготувати можливе запровадження своєрідного воєнного стану.

Згідно з новими документами й твердженнями різних військових експертів, плани з кодовими назвами "Октагон", "Фріджек" і "Зодіак" - це таємні закони, покликані зберегти безперервність уряду. Вони настільки секретні, що, згідно з цими надзвичайними планами, занепад уряду в США може призвести до того, що конституційні норми щодо передачі влади можуть бути проігноровані. Військові командири можуть взяти контроль в свої руки по всій території Америки.

"Ми на новій території", - сказав Newsweek високопоставлений офіцер, додаючи, що вся парадигма надзвичайного планування, яка була ухвалена після терактів 11 вересня 2001 року, тепер "полетіла на смітник". Гірко жартуючи, офіцер сказав виданню, що на тлі катастрофи сповільненої дії Америці краще засвоїти, хто такий генерал Теренс Джон О'Шонессі.

Читайте такожCNBC: НАТО повинен застосувати статтю про спільну оборону для боротьби з коронавірусом

Він "бойовий командир" в США і теоретично може взяти владу в свої руки, якщо Вашингтон впаде. Генерал буде очолювати американський уряд до того часу, поки не будуть обрані нові цивільні лідери.

Минулого тижня експерт з питань уряду Норман Орнстейн запитав, що станеться, якщо коронавірус зробить недієздатним так багато членів Конгресу, що законодавча влада не зможе зібрати кворум і ухвалювати рішення? Після терактів 11 вересня Орнстейн й інші експерти, стривожені тим, як погано Вашингтон підготовлений до таких вірогідностей, створили двопартійну Комісію безперервності уряду для точних оцінок такий й інших критичних обставин.

Орнстейн сказав, всі зусилля за останні два десятиліття виявилися марними. Конгрес не проявив інтересу чи не зміг ухвалити нові закони або створити робочі процедури, які б зробили можливими надзвичайні й віддалені операції. Інші органи федерального уряду США не готові діяти, якщо пандемія завдасть удар по людях, які повинні були б ухвалювати рішення в надзвичайних ситуаціях. Саме тому вперше були сформульовані надзвичайні процедури на випадок катастрофи, яка не стосується подій після ядерної війни.

Визнаючи рівноцінну уразливість Збройних сил, Пентагон запровадив безпрецедентні обмеження на пересування за межами військових баз. Минулої середи відомство заборонило закордонні подорожі для військових на 60 днів. А потім в п'ятницю з'явилося розпорядження, згідно з яким весь особовий склад повинен бути або на військових базах, або неподалік від них. Виключенням стали лише подорожі, які гостро необхідні для виконання місій.

Читайте такожТрамп оголосив надзвичайну ситуацію у США через коронавірус

Така гостра необхідність стосується лабіринту з більш ніж десятка різних таємних завдань, більшість з яких входять в три плани на випадок надзвичайних ситуацій. Перший з них - CONPLAN 3400 або військовий план "внутрішньої оборони". Він стосується випадків, коли територія Америки стає полем битви. Другий - CONPLAN 3500 або план про оборонну підтримку цивільної влади. Згідно з ним військова допомога надається в надзвичайній ситуації незадовго до атаки проти країни. І третій план - CONPLAN 3600. Згідно з ним, військові операції здійснюються в столичному регіоні США з метою збереження безперервності уряду. В цей план входять інші найбільш секретні плани.

За виконання всіх їх відповідає Північне командування США (NORTHCOM), яке було створене після терактив 11 вересня. Генерал ВПС Теренс Джон О'Шонессі очолює його на базі в Колорадо Спрінгс.

Першого лютого міністр оборони США Марк Еспер підписав накази, які зобов'язують NORTHCOM виконати загальнонаціональні плани пандемії. Таємно він підписав "накази про тривогу", які приводять NORTHCOM в готовність, а також розгортають низку підрозділів на східному узбережжі США для "підготовки" до потенційних надзвичайних місій.

Читайте такожNew York Times: Росія може використати страх перед COVID-19 для втручання у вибори в США

Існує сім секретних планів для таких місій. Три з них пов'язані з транспортуванням. Тобто військові повинні перевезти й підтримувати Білий дім і федеральний уряд в процесі евакуації й діяльності в інших місцях. Перший називається "Порятунок й евакуація адміністрації президента" або RESEM. Згідно з ним, військові повинні захистити президента Дональда Трампа, віце-президента Майка Пенса і їхні сім'ї. Потенційні дії включають все: від перевезення їх в таємне місце до відкопування їх з-під завалів Білого дому в разі катастрофи.

Другий план називається "Об'єднаний план надзвичайної евакуації" (або JEEP). Він передбачає транспортування міністра оборони США й інших лідерів у сфері національної безпеки, щоб вони могли покинути зону Вашингтона. Третій план - "Атлант" - включає евакуацію невійськових лідерів Америки: керівників Конгресу, Верховного суду й інших важливих урядовців. Згідно з "Атлантом", всіх найважливіших чиновників відправлять в таємний й огороджених бункер. А робота уряду переноситься в штат Меріленд.

Ще три найбільш радикальні плани: "Октагон", "Фріджек" і "Зодіак", - наказують різним військовим підрозділам у Вашингтоні, Північній Кароліні й східному Меріленді захистити урядові операції в разі тотального занепаду. Сьомий план з кодовою назвою "Гранітна тінь" описує інструкції для надзвичайних внутрішніх місій, які передбачають застосування зброї масового знищення. 

Читайте такожЗМІ розкрили результат тесту Трампа на коронавірус

Більшість з цих планів тихо активують під час президентських інавгурацій і звернень "Про стан держави". Військові навчання "Щит столиці", які щорічно проходять у Вашингтоні, викривають центральне значення зброї масового знищення. Військові джерела повідомили Newsweek, що лише масове знищення, спричинене ядерним пристроєм або велика смертність, спричинена біологічним агентом, може створити достатній катастрофічний тиск, щоб виправдати дії, які виходять за межі Конституції й описані в надзвичайних планах.