Рекс Тіллерсон / REUTERS

Президент РФ Володимир Путін вважає, що державний секретар США Рекс Тіллерсон «потрапив до поганої компанії» після того, які залишив посаду керівника нафтової компанії ExxonMobil.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це Путін сказав на засіданні Східного економічного форуму у Владивостоку.

«Ми пану Тіллерсону так само колись вручали Орден дружби. Але, судячи з усього, він потрапив до поганої компанії і дещо в інший бік прямує. Але, сподіваюся, що вітер співпраці, дружби і взаємодії виведе його зрештою на правильний курс», - зазначив Путін.

Відео дня

За його словами, незважаючи на всі складнощі в дипломатичній сфері у відносинах між РФ і США, контакти з американськими компаніями тривають, зокрема й з компанією ExxonMobil, яку раніше очолював Тіллерсон.

«Попри те, що він там обшуки організовує в наших дипустановах, ми вирішуємо поточні кризові питання з його колишньою компанією ExxonMobil. Там є конкретні питання, у вирішенні яких ExxonMobil зацікавлений у роботі на Далекому Сході», - сказав президент РФ.

Путін додав, що з ExxonMobil домовилися так, щоб врахувати американський інтерес, і скоро про це оголосить уряд РФ.

Читайте такожРосія постачає зброю талібам - Тіллерсон

Як повідомляв УНІАН 1 вересня The Washington Post з посиланням на джерела написала, що президент США Дональд Трамп нібито розчарований роботою Тіллерсона.

Ряд чиновників з Білого дому пояснили, що розчарування Трампа в Тіллерсоні пов'язане з розбіжністю в поглядах на деякі питання зовнішньої політики, зокрема чисельність військ в Афганістані, блокада Катару і політика щодо Куби.

Тіллерсон до призначення на посаду держсекретаря не мав досвіду роботи у виконавчих органах влади, але очолював найбільшу нафтову компанію у світі, яка працює в десятках країн, зокрема й в Росії.

За даними The Wall Street Journal, Тіллерсон мав найближчі зв'язки з Путіним серед усіх можливих претендентів на посаду держсекретаря. У 2011 році керівник нафтової корпорації вів переговори щодо угоди про партнерство в енергетичній сфері з Росією. Як говорив Путін, ця угода могла б у результаті оцінюватися в 500 млрд доларів. Кремль також нагородив Тіллерсона Орденом дружби.

За даними Bloomberg, угода ExxonMobil і Росії в 2014 році допомогла відкрити мільярди барелів нафти в Карському морі на північ від російської суші, але реалізацію цього проекту невдовзі було зупинено після відкриття, коли США і Європейський Союз ввели санкції через анексію Криму Росією і надання допомоги терористам на сході України.