Референдум у Курдистані / REUTERS

В іракському Курдистані в понеділок, 25 вересня, стартував референдум про незалежність регіону від Іраку. Плебісцит організував курдський регіональний уряд.

Виборчі дільниці розпочали роботу о восьмій ранку за місцевим часом. Виборці голосуватимуть до 18:00. Остаточні результати референдуму мають бути оголошені протягом 72 годин після його закінчення, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

Курдський референдум викликає занепокоєння в регіоні та світі. Проти плебісциту виступають як центральний уряд у Багдаді, так і сусіди - Іран та Туреччина. Проти референдуму застерігають також США і ООН. Напруга навколо іракського Курдистану зростає. Регіон багатий на нафту.

Відео дня

Читайте такожПарламент Іраку відкинув план референдуму про незалежність Курдистану

Очікується, що іракські курди підтримають незалежність регіону від Іраку. Результати референдуму, однак, не є зобов'язувальними.

Тим часом міністерство закордонних справ Туреччини пригрозило вжити "всіх заходів" у рамках міжнародного права, якщо курдський референдум загрожуватиме національній безпеці країни. Про це йдеться в письмовій заяві міністерства, на яку посилається Reuters.

Туреччина не визнає референдум. Уряд іракського Курдистану загрожує миру та стабільності в Іраку та всьому регіоні, заявляє турецьке МЗС. Анкара остерігається, що референдум іракських курдів підігріє прагнення курдів у Туреччині до незалежності. У Туреччині також закликали турецьких громадян, які перебувають у курдських провінціях Іраку, невідкладно звідти виїхати.