Мільярдер Володимир Пефтієв, якого ще називають "головним гаманцем" сім'ї президента Олександра Лукашенка, втік і переховується в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Це стверджують джерела в правоохоронних органах Білорусі, передає ТСН.

Пефтієв залишив Білорусь після арешту іншого "сімейного" олігарха Лукашенка - банкіра Віктора Шевцова. Як стверджують джерела незалежних інтернет-ресурсів, Пефтієв вилетів в Абу-Дабі на початку листопада і досі не повернувся.

Відео дня

За відомостями близьких до нього людей, раніше Пефтієв був затриманий разом зі ще одним олігархом, власником "Трастбанка" Віктором Шевцовим.

Проте згодом Пефтієва відпустили. Шевцову пощастило менше: він досі залишається у слідчому ізоляторі КДБ, йому ставлять у вину крадіжку арматури на будівництві у Венесуелі.

Активи Пефтієва працюють у багатьох галузях, проте основний прибуток приносить поставка озброєнь. Очолювана ним компанія "Белтехекспорт" - офіційний оператор білоруського уряду з зовнішніх постачань спецтехніки. Дочірня компанія - BelTechExport FZE - зареєстрована саме в Абу-Дабі.

Утім, в інших географічних широтах білоруського олігарха не дуже і чекають: 20 червня керівники зовнішньополітичних відомств країн ЄС включили Пефтіева і його компанії "Белтехекспорт", "Белтелекоммунікаціі" і "Спорт-парі" в "чорний" список, заборонивши бізнесменові в'їзд в Євросоюз і заморозивши його активи в європейських банках.

Економічний оглядач Марк Бернштейн упевнений, що Лукашенко вирішив ґрунтовно прошерстити своїх "меценатів".

Звинувачення в економічних злочинах - найпростіший спосіб опустити благополучних людей на землю. Через білоруські в'язниці пройшли десятки великих бізнесменів країни, за гратами побували сотні середніх і дрібних підприємців. Після звільнення тільки одиниці ризикують знову взятися за старе, абсолютна більшість воліє починати з нуля за межами Білорусі.