На частку мафії в Італії припадають найбільші заробітки, які становлять понад 140 млрд. євро на рік, а тіньовий ринок генерує 7% ВВП.

Про це йдеться в опублікованій сьогодні доповіді, підготовленій найбільшою асоціацією підприємців Confesercenti, яка об'єднує понад 300 тис. малих і середніх приватних компаній, передає ІТАР-ТАРС.

«Мафіозні структури, які міцно вкоренилися в сфері невеликого приватного бізнесу - від магазинів і ресторанів до готелів та курортів – мають у своєму розпорядженні ліквідність в розмірі 65 млрд. євро, що набагато більше, ніж можливості будь-якого банку», - йдеться в доповіді, в якій уточнюється, що «зараз тільки мафія завдяки своїм активам має можливості для інвестицій, що прирівнює її діяльність до банківської».

Відео дня

«Це призводить до того, що гроші від незаконної діяльності потрапляють в легальний бізнес у кризові часи, коли грошей більше ні в кого немає», - йдеться в документі.

У доповіді вказується на тісні зв'язки мафіозних структур з політиками. Традиційна сфера впливу мафії змістилася з південних областей в центр і на північ Апеннін. За даними Confesercenti, мафія повністю контролює ринок азартних ігор, сектор утилізації відходів, зокрема токсичних і отруйних, а також будівельний бізнес. Крім того, інтереси мафії поширюються на сектор охорони здоров'я, спорт та спортивні змагання (особливо футбол), транспорт.

В Італії відомо про чотири найбільш впливові мафіозні структури - «Коза Ностра» на острові Сицилія, «Ндрангета» - в південній області Калабрія, «Каморра» - в Неаполі і «Сакра Корона Уніта» - у південно-східній області Апулія.